Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

20
Jun

Agorafobia

agorafobia frica de spatii largiAgorafobia

Agorafobia este o tulburare caracterizata de frica obsesiva si nemotivata a persoanelor de a se afla in spatii largi, locuri in care exista sansa de a avea un atac de panica la care sa asiste multi oameni, iar iesirea rapida din aceasta situatie ar dificila. Din cauza acestei temeri, cel care sufera de aceasta boala va evita in mod deliberat astfel de situatii – autobuze, trenuri, magazine, piete, centre comerciale, avioane, etc. Multora le este greu, fara ajutorul specializat al unui psiholog, sa se simta in siguranta altundeva decat in casa lor, iar in cazurile speciale sentimentul de a fi in siguranta doar in casa proprie este dus la extrem si poate sa provoace izolarea totala (refuzul de a mai parasi casa).

Simptome fizice:

Psihologii sunt de parere ca cei care sufera de agorafobie, de obicei, prezinta simptomele doar atunci cand se afla intr-o situatie sau intr-un mediu ce ar putea sa le provoace anxietate. Simptomele fizice sunt rare, deoarece majoritatea persoanelor cu agorafobie tind sa evite situatiile care ar putea sa le declanseze panica. Simptomele care apar includ:

 • Puls crescut al inimii
 • Bufeuri de caldura
 • Ameteala
 • Probleme cu inghititul
 • Sufocare
 • Transpiratie excesiva
 • Diaree
 • Frisoane
 • Senzatie de lesin
 • Tiuitul urechilor

 

Simptome psihologice:

Uneori simptomele psihologice sunt legate de cele fizice:

 • Frica de moarte
 • Frica de a fi scapat de sub control
 • Frica de a innebuni
 • Frica de a fi observat in timpul unui atac de panica, lucru ce ar duce la umilire.
 • Depresia
 • Nivelul scazut al stimei de sine si al increderii.

 

Simptome comportamentale:

Izolarea – evitarea locurilor si a situatiilor ce ar putea declansa anxietatea. In unele cazuri manifestarea poate fi una usoara, in care bolnavul evita aglomeratia dintr-un tren. In cazurile extreme, acesta refuza sa iasa din casa.

Reasigurarea – bolnavii au nevoie ca ceilalti sa-i linisteasca. Plimbarea printr-un magazin, uneori, poate fi posibila doar atunci cand alaturi se afla un prieten. In cazul extrem, singuratatea poate fi insuportabila.

Comportamentul legat de siguranta – nevoia de a avea pe cineva alaturi pentru a confrunta situatiile declansatoare de anxietate. Unii dintre bolnavi trebuie sa consume un paharel de alcool inainte de a intra intr-un loc aglomerat, iar altii nu pot iesi din casa decat daca au pastilele cu ei.

Evadarea – parasirea de urgenta a unui loc sau a unei situatii stresante, cu destinatia casa, dulce casa.

 

Cauze:

Expertii nu cunosc exact care ar putea fi cauzele agorafobiei, insa majoritatea cred ca sunt rezultatul unor factori psihologici si/sau fiziologici.

O complicatie a tulburarii de panica

Aceasta tulburare este caracterizata prin episoade periodice de atacuri de panica (teama intensa), care declanseaza reactii fizice severe fara nici un motiv. Atacurile de panica pot fi extrem de infricosatoare  si ii fac pe oameni sa creada ca isi pierd controlul sau chiar ca mor.Anumite persoane coreleaza aparitia atacurilor de panica cu spatiul si situatia în care au avut loc, iar prin evitarea acestor locuri sau situatii bolnavul crede ca poate impiedica aparitia unor viitoare atacuri. Cei care sufera de agorafobie se vor feri in special de locurile in care sunt multi oameni, deoarece ii percep pe acestia ca pe niste potențiali martori ai unui atac de panica.

 Dificultati de orientare in spatiu

Sunt studii care arata ca exista o legatura intre agorafobie si dificultatile de orientare spatiala. Persoanelor care nu sufera de agorafobie isi pot mentine echilibrul prin combinarea datelor din vestibular (componenta din urechea interna) si sistemele vizuale, precum si datorita senzatiilor proprioceptive. Un procent mare dintre agorafobi au functionalitatea vestibulara mult mai slaba decat restul populatiei, si, prin urmare, se bazeaza foarte mult pe semnalele tactile si vizuale. Astfel, in locurile aglomerate, agorafobii se pot dezorienta foarte usor din cauza numarului mare de semnale vizuale pe care le primesc.

 Alti factori:

 1. – abuzul de alcool
 2. – abuzul de droguri
 3. – experiente traumatizante traite in copilarie
 4. – un trecut medical cu boli mintale (tulburari de alimentatie sau depresie).

 

Tratament:

Terapia cognitiv comportamentala (TCC) functioneaza cel mai bine in tratamentul agorafobiei.  Partea cognitiva a terapiei se axeaza pe invatarea cat mai multor lucruri legate de agorafobie si atacurile de panica si despre modul de gestionare a acestora. Pacientul descopera factorii ce declanseaza sau inrautetesc atacul de panica si incepe sa practice tehnici de coping, cum ar fi exercitiile de respiratie sau cele de relaxare.
Partea de comportament implica modificarea comportamentelor nesanatoase si nedorite. Acest lucru poate fi realizat utilizand desensibilizarea sistematica sau terapia de expunere. In cazul terapiei prin expunere „in vivo” pacientul se confrunta cu anumite situatii sau locuri care ii provoaca probleme, insa  in siguranta, alaturi de psihoterapeut. Cu practica si expunere ghidata condusa de terapeut, pacientul observa ca temerile cele mai mari pe care le are nu sunt fondate, fapt ce duce la scaderea treptata a nivelului anxietatii.
In cazurile in care pacientul manifesta un comportament extrem si nu paraseste locuinta, este necesar ca psihologul sa se deplaseze la domiciliu si, de cele mai multe ori, primele sedinte se desfasoara in casa, loc perceput de catre bolnav ca fiind singura „zona sigura”. Pe parcursul terapiei nivelul anxietatii se reduce semnificativ, iar zona de confort a pacientilor incepe sa se extinda.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *