Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

06
Feb

Barbatii sunt de pe Pamant, Femeile sunt de pe Pamant

 Oamenii se gandesc la cele doua sexe ca la doua categorii diferite. Fata sau baiat? E prima intrebare pe care o primesc parintii despre noul-nascut, iar sexul persista pe tot parcursul vietii drept cea mai pervaziva caracteristica folosita pentru a distinge categoriile dintre oameni (Harry Reis).

Psiholog Cluj - Barbatii si femeile sunt de pe pamant

De zeci de ani se tot scrie despre diferentele dintre femei si barbati. Scriitori celebri  ne amuza cu faptul ca femeile si barbatii sunt atat de diferiti din punct de vedere psihologic, incat ar putea proveni de pe planete diferite. Probabil majoritatea am auzit de celebrul best-seller „Barbatii sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus”, multi dintre noi l-am rasfoit, l-am citit si poate chiar l-am analizat cu mare atentie.

Dar un studiu nou arata ca e timpul ca teoriile despre Marte si Venus despre cele doua sexe sa se reintoarca pe Pamant. (Carothers, B.J., Reis,H.T, 2013: Men and women are from Earth: Examining the latent structure of gender, Journal of Personality and Social Psychology)

Intr-adevar, barbatii si femeile fac parte din grupuri diferite atunci cand vorbim de trasaturi antropometrice (tehnica de masurare a corpului uman si a partilor lui) cum ar fi inaltimea, circumferinta, proportia talie-solduri, puterea fizica. Iar genul poate fi un predictor bun pentru interesul acordat unor activitati stereotipe, cum ar fi cosmeticele si preferinta pentru albume, fotografii (in cazul femeilor) si preferinta pentru fotbal si pornografie (in cazul barbatilor).

Credinta ca barbatii sunt de pe Marte, iar femeile de pe Venus e gresita… in realitate suntem cu totii de pe aceeasi planeta, Pamant. Diferentele dintre barbati si femei sunt diferente individuale, nu sunt diferente categorice” (Harry Reis) 

In cazul celor mai multe trasaturi psihologice, inclusiv teama de succes, criteriile de alegere a partenerului, empatia, barbatii si femeile sunt cu siguranta de pe aceeasi planeta. Cu mici exceptii, variabilitatea in cadrul aceluiasi sex si suprapunerile intre cele doua sexe sunt atat de extinse, incat autorii studiului concluzioneaza ca ar fi inadecvat sa folosim tipurile de personalitate, atitudinile si indicatorii psihologici drept modalitati de a separa barbatii si femeile.

In momentul in care apar discutii sau divergente intr-un cuplu auzim frecvent  „Se comporta ca o femeie sau ca toate femeile. E la fel ca toti barbatii”. Dam vina pe sexul sau genul partenerului (probabil si din cauza stereotipurilor de gen pe care le-am observat si invatat pe parcursul vietii) si nu il mai privim pe celalalt ca pe o persoana. Daca am considera teoria Marte/Venus adevarata, ar insemna ca in cuplurile homosexuale (femei sau barbati) nu ar exista divergente sau conflicte pentru ca cei doi parteneri gandesc la fel si se comporta similar in contextul relatiei. Insa aceste cupluri au cam aceleasi probleme ca cele heterosexuale (dintre o femeie si un barbat), fapt ce ne conduce inspre ipoteza ca dificultatile din relatie sunt cauzate de caracterul uman si nu de sex.

Studiul a analizat 122 de caracteristici diferite la 13.301 de persoane prin intermediul chestionarelor, aratand ca barbatii si femeile, in linii mari, nu fac parte din grupuri diferite. In alte cuvinte, oricat de ciudat si de enigmatic ti se pare ca e partenerul sau partenera ta, sexul sau e doar o mica parte a problemei.

Psiholog Ana Moldovan

Sursa:

Men and women are from Earth: Examining the latent structure of gender.

Carothers, Bobbi J.; Reis, Harry T.

Journal of Personality and Social Psychology, Vol 104(2), Feb 2013

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *