Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

12
Feb

Barbatii indragostiti risca mai mult

Psiholog Cluj Studiu barbatiCand vine vorba de iubire, barbatii sunt dispusi sa isi asume riscuri mai mari pentru a atrage atentia femeilor.

Desenele animate, povestile, romanele, filmele ne inunda cu personaje masculine care sunt dispusi sa se confrunte cu o multime de provocari, probleme si necazuri atunci cand vor sa castige afectiunea unei femei. Tarzan, Robin Hood, Romeo, Spiderman si putem enumera la nesfarsit. Dar mai interesant este faptul ca actiunile lor riscante (realizate pentru a impresiona o femeie) isi au originea in viata reala. Inclinatia barbatilor de a se confrunta cu pericole pentru sexul opus exista dintotdeauna si e evidenta si astazi.

In trecut, stramosii nostri se confruntau cu un mediu riscant, haotic in care erau obligati sa isi asume riscuri mari pentru a avea un adapost, mancare si partenera sexuala. Astfel, cei care actionau intr-un mod sigur, fara a se expune riscurilor, nu aveau sanse mari de supravietuire.  (Greytemeyer, Kastenmuller, Fischer)

Modul in care asa numitele “comportamente de risc” ( condusul imprudent, sexul neprotejat, consumul de alcool, fumatul, consumul de droguri, sporturi extreme, stilul de viata nesanatos) au impact asupra vietii noastre psihologice, medicale, economice si sociale a fost intens studiat pana acum. Totusi, nimeni nu face aceste comportamentele acestea cu scopul clar de a-si face singur rau, ci pentru a obtine posibilele beneficii pe care acestea le ofera.

Autorii studiului despre care va vorbesc astazi analizeaza ideea ca tendinta barbatilor de a risca s-a dezvoltat datorita capacitatii sale de a servi unui anumit scop adaptativ, si anume, pentru a avea acces la posibilele partenere. Au analizat trei tipuri de comportamente riscante la femei si barbati: comportament sexual riscant, jocurile de noroc si condusul imprudent. S-a demonstrat deja ca exista diferente intre barbati si femei in ceea ce priveste comportamentul sexual riscant. Barbatii sunt mai predispusi sa accepte sexul ocazional, sexul neprotejat si mai multe partenere decat femeile. In cazul jocurilor de noroc se stie ca exista diferente intre cele doua sexe, barbatii fiind mai tentati de acestea decat femeile. Atunci cand conducem masina, barbatii sunt mai tentati sa nu respecte regulile rutiere, sa nu poarte centura sau sa treaca pe culoarea galbena a semaforului. In toate cele trei tipuri de actiuni sau comportamente, barbatii au o inclinatie mai mare spre a-si asuma riscuri intr-o situatie “romantica”. Femeile insa nu au aratat o dorinta crescuta spre a-si asuma riscuri inutile.

Concluzia acestui studiu, impreuna cu cercetarile anterioare, este urmatoarea: Barbatii au o probabilitate mai mare sa riste atunci cand iau decizii financiare, recreationale, etice sau legate de sanatate in situatiile in care vor sa atraga sexul opus. Femeile sunt mai inclinate spre a-si asuma riscuri in domeniile sociale din viata lor atunci cand isi doresc atentia unui barbat.

Dorinta de a atrage atentia unei femei pare sa fie atat de puternica, incat barbatii se expun la pericole si la activitati riscante (uneori fara sa-si dea seama). Bineinteles ca pe termen scurt aceste actiuni pot aduce beneficii, insa pe tremen lung ar putea avea rezultate devastatoare. Sfatul autorilor, pentru cititorii de sex masculin, este sa ia in considerare efectele pe termen lung atunci cand sunt dispusi sa faca orice pentru femeia de care sunt atrasi si indragostiti!

Psiholog Ana Moldovan

Sursa: Greitemeyer, T. et al. Romantic motives and risk-taking: an evolutionary approach, Journal of Risk Research

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *