Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

20
May

Ce este insomnia

 

insomnie, insomnia, somnCe este insomnia?

Insomnia afecteaza aproximativ 30% din populatia totala a lumii, un procent de 10% suferind de o forma cronica a acesteia. Din pacate, insa, putini sunt cei care stiu ca ea se trateaza prin psihoterapie, multi dintre ei refuzand sa apeleze la ajutorul unui psihoterapeut pentru a rezolva aceasta problema.

 Insomnia, in sine, este un simptom si nu o boala sau un diagnostic de sine statator. Prin definitie, aceasta reprezinta dificultatea de a adormi sau a de a pastra starea de somn insa, de multe ori, ea este o consecinta a unei probleme de ordin psihologic sau fiziologic.

 

Semnele si simptomele insomniei

Semnele insomniei, care apar in timpul noptii, sunt:

– Incapacitatea de a adormi, in ciuda oboselii fizice

– Dificultatea de a pastra starea de somn pe parcursul noptii, existand un numar de treziri repetate

– Trezirea mult mai devreme fata de momentul cand aceasta ar fi trebuit sa se intample

 

Pe langa incapacitatea de a adormi, majoritatea oamenilor care sufera de insomnie se confrunta cu probleme specifice ei si in timpul starii de veghe, avand in vedere faptul ca nu reusesc sa se odihneasca suficient. Printre simptomele din timpul starii de veghe se numara si:

– Irascibilitate si lipsa de rabdare in interactiunile sociale

– Scaderea capacitatilor cognitive, precum memoria, atentia sau concentrarea

– Oboseala si randament scazut in activitatile de la serviciu si cele de invatare

 

Care sunt cauzele insomniei?

Cauzele insomniei sunt foarte variate. De cele mai multe ori, aceasta este un indicator pentru depresie, dar si un semn al dereglarii ritmului circadian. De asemeni, exista un numar de boli fizice care pot avea acest simptom.

Alte cauze pentru aparitia unor astfel de dereglari ale somnului pot implica medicamente care sa aiba acest efect advers, consumul exagerat de cofeina sau nicotina, un mediu nepotrivit pentru desfasurarea odihnei sau alte tulburari de somn, asa cum este teroarea nocturna, somnambulismul sau apneea.

 

Tipuri de insomnie si diagnosticarea acesteia

Exista doua tipuri de insomnie – primara si secundara. Prima dintre acestea consta in dificultatea de a adormi sau de a avea un somn odihnitor pentru o perioada mai lunga de patru saptamani, cu conditia ca ea sa fie direct legata de alte afectiuni psihologice.

Insomnia secundara, insa, este o consecinta a unor conditii fizice sau psihologice care interfereaza cu buna desfasurarea a somnului.

Diagnosticarea insomniei se face printr-o vizita la psiholog, care va incerca sa determine tipul acesteia si cauzele care au condus la aparitia ei. In urma sedintei de evaluare, psihologul va incerca sa trateze nu doar acest simptom, ci si problema care a cauzat-o.

 

Cum se trateaza insomnia?

In functie de motivul pentru care a aparut, insomnia se trateaza prin ajustarea unei combinatii intre tratamentul psihologic si cel medical, pentru fiecare persoana in parte. In sedintele de psihoterapie se urmareste adoptarea unor strategii prin care sa se dezvolte o igiena a somnului si identificarea si tratarea cauzelor care au condus la dezvoltarea insomniei, dar si prevenirea aparitiei ei pe viitor.


Spre deosebire de tratamentul medicamentos, care este, in general, administrat de catre psihiatru, s-a aratat ca rezultatele obtinute prin psihoterapie (facuta de catre un psiholog), in tratarea insomniei, au efecte de mai lunga durata, fiind recomandate ca o prima metoda de combatere. Strategiile psihologului implica terapii cognitiv – comportamentale, controlul stimulilor si alte metode menite a aduce un rezultat pozitiv si a imbunatati calitatea vietii celui care sufera de insomnie.

 

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834