Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

27
May

Consumul de droguri la adolescenti

Psihologul si Psihiatrul poate ajuta adolecenti care au probleme legate de consumul de droguri

Consumul de droguri la adolescenti

  Consumul de droguri, in timpul adolescentei, este o problema des intalnita. Din pacate, tinerii rareori vad o legatura intre actiunile de astazi si consecintele de maine, astfel incat foarte putini dintre ei constientizeaza problema si iau masuri in aceasta privinta cerand ajutor de specialitate din partea unui medic sau psiholog.

  Folosirea drogurilor, in aceasta perioada, are efecte asupra sanatatii fizice si psihice. In timp ce unii vor experimenta o data si nu vor mai incerca dupa sau vor continua sa le foloseasca ocazional, fara a avea consecinte semnificative, altii vor dezvolta o dependenta, incercand droguri din ce in ce mai puternice.

De ce sunt mai predispusi adolescentii sa consume droguri?

  Exista multe motive pentru care adolescentii sunt mai predispusi la consumul de droguri decat adultii. Studiile din trecut obisnuiau sa arate „distractia” ca prim motiv pentru consumul acestora, insa, studiile mai recente arata ca acestia folosesc drogurile pentru a isi „rezolva problemele”.

  Cercetarile realizate in ultima perioada de catre asociatia „Parteneri pentru America fara Droguri”, au aratat ca 73% dintre adolescentii care consuma droguri le folosesc pentru a face fata presiunii scolare. Surprinzator, doar 7% dintre parintii acestora credeau ca fiii si fiicele lor sunt afectati de cerintele prea mari de la scoala. Prea multa responsabilitate, in adolescenta, aduce cu sine o tensiune interioara caruia tanarul nu este pregatit sa ii faca fata, incercand, astfel, sa se elibereze de ea prin varii metode, asa cum sunt drogurile.

  Un studiu din 2007 al asociatiei PATS Teens a aratat ca 65% dintre adolescenti folosesc drogurile pentru a se simti acceptati de catre colegii lor. Increderea in sine a adolescentilor depinde de acceptarea si aprobarea celorlalti, aceasta dorinta putand conduce la implicarea lor in comportamente care le-ar putea face rau. Acelasi studiu a aratat ca 65% dintre tinerii consumatori de droguri le foloseau pentru a se simti mai bine cu ei insisi. Adolescentii cu o stima de sine scazuta prezinta o probabilitate mai mare de a cauta acceptarea prietenilor lor prin folosirea drogurilor.

  Anii adolescentei sunt destul de dificil de depasit, multi dintre tineri simtindu-se nefericiti si nestiind cum sa caute o metoda sanatoasa de a isi descarca frustrarile. In urma unor cercetari facute in 2009 s-a aratat ca 70% dintre adolescenti trec prin perioade de depresie nediagnosticata, la un moment dat, tocmai pentru ca nu stiu sa se descurce cu aceste frustrari. Multi adolescenti nu stiu ca ar putea vorbi cu un psiholog, despre problemele lor, apeland, astfel, la alte metode de a face fata conflictelor interioare.

  De asemeni, s-a constatat ca tinerii care consuma alcool, au cu 50% mai multe sanse de a folosi droguri, spre deosebire de tinerii care nu obisnuiesc sa bea.

Cele mai comune semne ale consumului de droguri la adolescenti sunt:

  • Fizice: paloare, probleme repetate de sanatate, ochi rosii si somnorosi, o tuse care dureaza mai mult.
  • Emotionale: schimbari de personalitate si de stari emotionale bruste, irascibilitate, comportament iresponsabil, scaderea stimei de sine si o pierdere generala a interesului.
  • Familiale: incalcarea regulilor si contrazicerea in mod repetat a parintilor.
  • Scolare: interes scazut, atitudine negativa, scaderea notelor si multe absente.
  • Sociale: noi prieteni care sunt mai putin interesati de norme si activitatile scolare, probleme cu legea si schimbarea radicala a stilului de a se imbraca si a celui muzical ascultat.

La nivel comportamental, in functie de drogul folosit, pot aparea urmatoarele modificari:

  • Amfetamine: inghitite sau inhalate, acestea fac persoana in cauza sa se simta puternica, energica si foarte atenta. Creand dependenta repede, in cazul in care nu sunt luate, tanarul poate experimenta emotii variate, precum agresivitate sau agitatie, in cautarea drogului.
  • Cocaina: creeaza dependenta psihica si fizica inca de la prima doza, acest drog face adolescentul sa fie intr-o continua cautare a sa, incercand sa faca rost de bani, pentru a il cumpara, prin orice metoda. El devine energic si agitat, atunci cand se afla sub influenta drogului, fiind foarte trist, in momentul in care nu consuma.
  • Ecstasy:  acest drog are un efect halucinant puternic, facand emotiile – pozitive si negative – mult mai intense. Ei sunt mai energici, deoarece pulsul si temperatura corporala sunt crescute. In lipsa drogului, insa, acestia se simt tristi, deoarece provoaca, pe langa dependenta fizica, si una psihologica. De asemeni, exista studii care arata ca ecstasy provoaca o scadere a capacitatii de memorare si insomnii, in momentele in care nu este consumat.
  • Heroina: tanarul simte nevoia de a consuma acest drog, cat mai curand posibil, dupa ce si-a injectat prima doza. In timpul consumului, el este latent, nu raspunde la stimuli si da senzatia ca ar dormi. Atunci cand nu il consuma, el este agitat, se simte deprimat si este intr-o cautare continua a drogului, nedormind.

  Exista un numar mare de droguri, fiecare dintre acestea avand efecte diferite asupra comportamentului. Majoritatea lor cresc nivelul serotoninei – un hormon responsabil de starile de fericire – astfel incat, ca si punct comun, consumul lor da stari euforice, iar momentele in care el nu este consumat sunt insotite de tristete.

  Unele dintre semnele prezentate in randurile de mai sus pot avea si alte cauze. Aceste schimbari pot fi din cauza drogurilor, insa nu doar consumul lor prezinta aceste simptome! Parintii pot recunoaste aceste semne si pot merge la un cabinet psihologic, pentru ca psihologul sa determine cauza exacta pentru care ele au aparut.

Ce ar trebui sa faca un parinte, cand adolescentul consuma droguri?

  In cazul in care parintii afla ca adolescentul consuma droguri, este indicat ca acestia sa se indrepte spre specialisti, pentru ajutor. Interventia nu este facuta doar de catre psiholog ci si de catre medici psihiatri sau de alta specializare, deoarece drogurile afecteaza nu doar nivelul comportamental, ci si cel subiectiv-afectiv si bio-fiziologic.

  Atunci cand se trece printr-o astfel de situatie, este important ca adolescentul sa simta suportul moral al parintilor sai, pe tot parcursul rezolvarii ei. Psihologul va incerca prin intermediul psihoterapiei sa determine cauza pentru care adolescentul prefera consumul de droguri si sa il ajute pe acesta sa renunte, in timp ce medicii vor incerca sa elimine dependenta si sa trateze simptomele fizice.

  Multi parinti care afla ca adolescentul lor este un consumator, incearca sa caute sfaturi in alte parti, cum ar fi internetul sau cunostintele. Totusi, sa ne aducem aminte ca fiecare persoana este unica si ca, daca o reteta a functionat pentru cineva, nu inseamna ca ea va functiona si pentru altcineva. De aceea, cele mai bune sfaturi pe care un parinte le poate primi sunt cele venite de la un medic sau un psiholog, dupa ce acesta a discutat cu tanarul, in prealabil.

 Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *