Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

22
Feb

Psihologia si biologia depresiei


Psiholog Cluj DepresiaIn practica psihologica ne intalnim deseori cu persoane care sufera de depresie si nu reusesc sa isi dea seama cum s-a intamplat asta, cum au ajuns ei dintr-o persoana optimista si vesela sa se simta tristi, lipsiti de speranta si fara chef. E important sa intelegem ca depresia nu e cauzata de un singur lucru, ci, mai degaraba, de o combinatie de factori care interactioneaza intre ei. Acesti factori pot fi grupati in doua categorii – psihologici si biologici. In cazul depresiei, multi factori biologici si psihologici interactioneaza intre ei, insa e dificil sa spunem specific care sunt acestia deoarece difera de la o persoana la alta.

Factori biologici

Factorii genetici – De multe ori, depresia apare la mai multi membri ai familiei, ceea ce sugereaza faptul ca putem mosteni gene care ne fac vulnerabili la a dezvolta depresia. Cu toate acestea, chiar daca mostenim aceasta vulnerabilitate (sansa mai mare) de a avea depresie, asta nu inseamna ca vom avea boala. Desi multe persoane mostenesc vulnerabilitatea, foarte multe dintre acestea pot sa nu sufere niciodata de depresie.

Hormonii – Cercetarile din domeniu au ajuns la concluzia ca apar modificari hormonale in depresie. Creierul nostru trece prin stari de schimbare inaintea si in timpul unui episod depresiv,. Asta poate duce la supra- sau sub- productia (secretia) anumitor hormoni, care pot fi luati in calcul pentru unele simptome ale depresiei. Tratamentul medicamentos poate fi eficient in aceste conditii.

Substante chimice ale creierului (neurotransmitatori) – Celulele din creier comunica intre ele cu ajutorul unor substante chimice specifice, numite si neurotransmitatori. Se presupune ca in timpul depresiei, activitatea unor astfel de substante e mai redusa. Astfel, anumite zone ale creierului responsabile pentru reglarea somnului, apetitului, dorintei sexuale si chiar dispozitiei pot fi perturbate, deranjate. Nivelul redus al neurotransmitatorilor conduce la o comunicare redusa intre celulele creierului, iar asta poate avea efect asupra  simptomelor tipice depresiei. Multe medicamente antidepresive cresc nivelul neurotransmitatorilor din creier.

Factori psihologici

Gandirea – Au fost identificate cateva tipuri de gandire specifice depresiei:

  • Suprasolicitarea si supraestimarea aspectelor negative (vedem si observam doar partea negativa a vietii, a ceea ce ni se intampla si nu privim si partea pozitiva)
  • Asumarea responsabilitatii pentru evenimentele negative, mai putin bune, dar nu si pentru cele pozitive, de succes (suntem vinovati pentru orice se intampla sau decurge rau, insa daca am facut ceva bine, nu ne recunoastem meritele)
  • Reguli stricte si inflexibile referitoare la cum ar trebui sa se comporte ceilalti (“partenerul sau partenera ar trebui sa faca asta”, “copiii trebuie sa fie cuminti”, “prietenii trebuie sa inteleaga” etc.)
  • Credinta ca stim ce gandesc ceilalti despre noi si siguranta ca ceilalti gandesc ca nu suntem persoane bune (“cu siguranta seful crede ca nu sunt in stare sa fac asta”)

Pierdere – Uneori putem trece prin momente in care pierdem ceva, iar asta poate conduce la depresie. Experienta pierderii poate include pierderea unei persoane dragi prin separare, despartire sau moarte, pierderea serviciului, a unei prietenii, a unei promovari, a sprijinului sau suportului etc.

Sentimentul de esec – Unii dintre noi consideram ca vom fi fericiti doar in momentul in care ne indeplinim anumite obiective, cum ar fi sa luam doar nota 10, sa avem un anumit serviciu, sa castigam o anumita suma de bani sau sa ne gasim un partener. Daca, din diverse motive, nu reusim sa ne indeplinim aceste obiective, putem crede ca am esuat intr-o anumita masura. Acest sentiment sau senzatie de esec poate, uneori, sa conduca inspre depresie sau sa o agraveze.

Stresul – Mai multe evenimente sau intamplari stresante din viata pot duce la depresie. Evenimentele stresante din viata noastra pot fi lipsa unui loc de munca, probleme financiare, probleme in cuplu sau in familie, probleme cu parintii sau copiii, boala fizica sau schimbari majore in viata.

Cu toate ca nu putem interveni la nivelul genelor pe care le-am mostenit, avem totusi multe alte variante si optiuni pentru a preveni sau pentru a trata depresia. Cele mai frecvente modalitati de tratament sunt terapia psihologica (psihoterapia) si tratamentul medicamentos. Mai jos vom discuta despre doua tipuri de intrventii psihologice care s-au dovedit cele mai eficiente in cazul depresiei.

Terapia cognitiva

Obiectivul psihoterapiei cognitive este sa ajute persoanele sa isi dea seama cum isi pot schimba dispozitia sau starea de spirit prin identificarea si modificarea propriilor ganduri. De cele mai multe ori, atunci cand suntem depresivi gandim intr-un mod negativ despre noi insine, despre viata noastra si despre viitorul nostru. Aceste ganduri ne pot inrautati dispozitia. In sedintele de psihoterapie cognitiva descoperim si discutam aceste ganduri negative, care nu ne ajuta, iar apoi cream si invatam ganduri pozitive, care ne ajuta. Acest tip de psihoterapie este una structurata si centrata pe “aici si acum”.

Terapia comportamentala

Persoanele depresive tind sa se simta lipsiti de vlaga si fara dorinta sau motivatie. Prefera sa stea acasa si evita sa se intalneasca cu alte persoane (prieteni, colegi, cunostinte). Astfel, pot pierde oportunitatile si evenimentele care le-ar putea ridica moralul, dispozitia. Obiectivul psihoterapiei comportamentale este sa identifice si sa schimbe aspectele comportamentului persoanei care mentin sau chiar agraveaza depresia. Strategiile folosite pot include stabilirea unor obiective si scopuri, rezolvarea problemelor, invatarea unor abilitati sau deprinderi sociale (cum sa ne comportam, cum sa vorbim, cum sa interactionam cu ceilalti), descoperirea sau redescoperirea activitatilor care ne fac placere, a dorintei de a face ceva, a motivatiei.

De multe ori, in cabinetele psihologice se practica psihoterapia cognitiv-comportamentala, o combinatie a acestor doua tipuri de terapie.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Trackbacks for this post
  1. Consumul de droguri la adolecenti - Psiholog Psihoterapie
  2. Depresia - Ce este depresia Psiholog Cluj

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *