Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

07
Jun

Divortul si efectele asupra copiilor

divortul-si-efectele-psihologice-asupra-copiilor

Divortul

In ziua de astazi sansele ca un cuplu sa divorteze sunt de 50 %, astfel ca aproape jumatate dintre copii sunt expusi la efectele despartirii parintilor. Divortul reprezinta una dintre cele mai nefaste experiente, prin care nimeni nu isi doreste sa treaca, iar timpul in care sotii sau copiii accepta realitatea poate fi unul indelungat. Chiar si cuplurile care s-au hotarat asupra despartirii ajung in dificultatea de a duce la bun sfarsit decizia, deoarece sunt cuprinsi de sentimente mixte. In cazul mariajelor care sunt “terminate”, covarsite cronic de conflincte sau chiar abuzive, divortul este cea mai potrivita solutie.
Cercetarile arata ca divortul este extrem de stresant, dar ca majoritatea persoanelor, inclusiv copiii, fac fata cu succes acestui stres sub indrumarea unui psiholog. Mass-media scoate in evidenta efectele daunatoare si ireversibile pe care le are divortul in special asupra copiilor, insa aceste lucruri tind sa fie exagerate, nefiind sustinute de cercetarile efectuate de comisiile de specialitate. Dovezile stiintifice arata ca divortul nu are efecte negative de durata asupra psihicului sau asupra perfomantelor scolare ale copiilor. Ceea ce este notabil in privinta copiilor cu parinti divortati este faptul ca reusesc sa faca fata cu succes dificultatilor aparute pe parcursul vietii. Cu toate ca divortul parintilor este o provocare foarte mare pentru copii, creand amintiri dureroase si probleme in relationarea familiala, dupa o perioada de acomodare, majoritatea copiilor reusesc sa treaca peste aceasta dificila rupere. Divortul este dureros, insa printr-o abordare corecta, cu ajutorul unui psiholog, nu provoaca daune ireversibile.
Dupa divort este necesara o perioada de un an, doi sau chiar mai mult pentru ca parintii si copiii sa restabileasca legaturile familiale. Parintii se vor concentra mai mult asupra rolului lor in viata copiilor, asupra job-ului si in relatia cu fostul partener, iar copiii vor fi nevoiti sa contribuie mai mult la ajutarea parintilor. Pentru majoritatea familiilor divortul ramane o amintire dureroasa, insa nu intr-atat incat sa nu isi poata continua viata.
Modalitatea de intelegere a divortului difera la copii in functie de varsta, astfel ca explicatiile parintilor trebuie sa fie “croite” in functie de nivelul de intelegere al copilului. Copiii foarte mici (0 – 3 ani) nu inteleg ce inseamna divortul, dar observa daca li se schimba programul zilnic. Siguranta si consecventa sunt cele mai importante lucruri de care copiii de aceasta varsta nu trebuie sa fie privati in timpul divortului. Prescolarii si cei din scoala primara cunosc termenul de divort, insa la aceasta varsta sunt interesati mai degraba de lucrurile practice. De regula intrebarile care in ingrijoreaza sunt:

  •  Unde voi sta?
  •  Unde vor fi lucrurile mele?
  •  Cand il/o voi vedea pe tata/mama?
  •  Ma mai iubiti?

Cu cat cresc mai mari, copiii vor sa afle motivele divortului si pe parcursul timpului pot sa puna intrebari dificile, la care vor sa afle raspunsuri simple si sincere. Indiferent de varsta, copiii au nevoie de explicatii alcatuite din cuvinte blande si nejignitoare cu referire la motivele divortului. Copiii intre 8 si 12 ani vor fi interesati de lucrurile practice de zi cu zi si cu siguranta vor avea nevoie de ajutorul parintilor pentru a se hotari ce le vor spune prietenilor in legatura cu situatia prin care trec. Adolescentii vor sa stie cele mai multe informatii si ar trebuie sa le primeasca intr-o masura cat se poate de sincera, dar cu detalii limitate. Este bine ca adolscentii sa stie motivele despartarii, insa nu este necesar ca parintii sa le prezinte detalii ale mariajului. Pana la urma sunt copii, nu prieteni. Copiii pot trece mai usor peste un divort daca le sunt oferite informatii care sa-i ajute, nu sa-i impovareze, lucru care se intampla foarte des cand sotii se invinovatesc intre ei.
Cateva sfaturi utile parintilor in relatia cu copiii dupa divort:

Spuneti-le copiilor ca sunt iubiti.
Incercati sa adoptati o pozitie neutra (pozitiva, daca este posibil) in privinta relatia copilului cu fostul partener.
Cel mai important, puneti-va in locul copilului. Ce ati vrea sa stiti si cum ati vrea sa vi se spuna?

Aspectele legale si copiii

Divortul nu inseamna disparitia familiei, iar sarcina cea mai dificila pentru parinti este aceea de a-si renegocia relatia familiala cu copiii si unul fata de altul. Impartirea timpului petrecut cu copiii de catre fiecare parinte este una dintre problemele ce se disputa cel mai des si se stabileste pe cale legala. Aceasta decizie este strans legata de anumiti factori: suportul financiar, cine ramane sa locuiasca in continuare in resedinta familiei sau dorinta unuia dintre parinti de a se muta in alta parte a tarii sau a lumii.
In privinta alegerii celui mai bun tip de custodie pentru copii exista controverse. Multi considera ca cea mai buna modalitate este custodia comuna, in care parintii au aceeasi putere de decizie si isi impart egal intre ei timpul petrecut cu copiii. Altii sustin ca varianta de unic tutore este mai potrivita pentru copii, insistand pe faptul ca, pentru o dezvoltare armonioasa, copilul are nevoie de siguranta unui camin si de un singur parinte care sa detina controlul. Cercetarile arata ca tutela trebuie stabilita in functie de circumstantele familiale, iar gasirea celei mai bune solutii difera de la caz la caz. In gasirea solutiei optime, parintii ar trebui sa tina cont de cateva principii:

  • Sa reduca conflictul la minimum
  • Sa discute la obiect, gandindu-se doar la nevoile si bunastarea copiilor
  • Sa pastreze consistenta discursului

Cearta intre fostii soti

Consemnarile psihologilor subliniaza ca atunci cand parintii se cearta inainte, in timpul si dupa divort, copiii sunt mai predispusi spre a dezvolta probleme de natura psihologica. Acest adevar se confirma in special atunci cand copiii sunt martorii conflictelor sau sunt prinsi in mijlocul certurilor. Toti copiii, indiferent de varsta, simtind tensiunea, oscileaza intre mama si tata si au sentimente confuze atunci cand acestia se cearta. Asadar, regula de aur pe care parintii trebuie sa o aiba intotdeauna in vedere este: sa tina copiii departe de certuri.
In mod normal este de asteptat sa existe neintelegeri intre doi fosti soti. Opiniile diferite in privinta cresterii copiilor, ranile vechi sau noile gelozii sunt motive de furie si durere.Cea mai buna solutie nu este ca cei doi sa fie “prieteni”, recomandarea psihologilor fiind ca parintii sa aiba o relatie distanta, politicoasa si sa gaseasca o abordare rationala a problemelor, pentru a putea “lucra” impreuna la educatia copilului.

Puncte problematice

Unii copii dezvolta probleme psihologice dupa divortul parintilor si multi nu reusesc sa se obisnuiasca cu ideea. Plansul, ingrijorarea, agresivitatea crescuta, tulburarile somnului, dorinta de singuratate, scaderea performantelor scolare si gandul la despartirea celor doi sunt semnele evidente ale mahnirii, ce survin in urma partajului. Deseori parintii nu reusesc sa pastreze o abordare obiectiva in determinarea modului in care copiii fac fata stresului si de aceea este nevoie de ajutorul unui psihoterapeut. Copiii sufera, sunt frustrati si suparati pe parintii lor cand afla decizia acestora de a divorta. De aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti la problemele pe care le dezvolta copiii lor si sa incerce sa-i fereasca de expunerea la neintelegerile, diferentele de opinie si certurile dintre ei. De asemenea parintii trebuie sa-si canalizeze energia si afectiunea asupra copiilor, incercand sa creeze un mediu cat se poate de normal, atat in timpul divortului cat si dupa aceea.

Ajutorul specializat

In privinta problemelor legale ce apar in timpul divortului, oamenii apeleaza la ajutorul mediatorului sau al avocatului in solutionarea conflictului de natura financiara. Pe partea emotionala insa, cei mai multi nu stiu cum sa reactioneze. Pe langa sfaturile primite de la prieteni, vecini sau rude apropiate, deseori este indicata cautarea ajutorului profesional al unui psiholog, care este familiarizat cu divortul si poate oferi opinii obiective, sprijin si sfaturi pentru a trece mai usor peste acest eveniment.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *