Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

10
Jun

Durerea de cap – Cefaleea

durerea de cap tratament psihologDurerea de cap – Cefaleea

De dureri de cap se plang majoritatea oamenilor. Aproximativ trei din patru adulti prezinta cel putin o forma a durerii de cap pe parcursul unui an. La copii, durerea de cap reprezinta principala cauza a absentarii de la cursuri. In majoritatea coplesitoare a cazurilor de cefalee, aceasta este diagnosticata ca fiind vasculara sau tensionata. Cercetarile arata ca foarte multi oameni sufera de migrene recurente, o forma a durerii de cap de natura vasculara, insa majoritatea persoanelor sunt afectate de durerile de cap de natura tensionala. Ambele forme sunt cel mai des intalnite la femei. Nu exista conexiuni intre aparitia durerilor de cap si locul de munca sau clasa sociala, acestea putand sa afecteze pe oricine, oricand.

 

Mecanisme si simptome ale cefaleelor vasculare si tensionale

Migrena este o forma de durere de cap ce se declanseaza brusc, de regula intr-o singura parte si care provoaca o durere trepidanta de o mare intensitate. Crizele sunt intermitente, iar durata lor variaza intre cateva ore si cateva zile. Greata, voma, pierderea poftei de mancare, transpiratia excesiva, tulburarile vizuale, confuzia, oboseala si sensibilitatea excesiva la stimulii luminosi sau sonori sunt cateva din simptomele ce apar frecvent. Reactia tipica a oamenilor ce au migrene este aceea de a cauta locuri linistite, intunecate, unde sa se poata intinde, pentru a scapa de durere.

Migrenele sunt de doua feluri: clasice si comune. In cazul migrenei clasice, care apare in aproximativ 10-15% dintre cazuri, se disting patru stadii: prodromul, aura, cefaleea si postcefaleea. In timpul prodromului persoana afectata simte oboseala, iritare si se confrunta cu imposibilitatea de a se concentra sau chiar cu depresia.
Aura consta intr-o scadere lenta a acuitatii vizuale, cu un varf care poate consta in pierderea acuitatii vizuale pe jumatate de camp la fiecare ochi. In acest stadiu bolnavii de migrena pot vedea lumini scantaietoare, zig-zaguri luminoase, pot simti intepaturi, arsuri sau slabiciune la nivelul muschilor de pe o parte a corpului sau chiar sa experimenteze  un decalaj in campul vizual. Cefaleea, care este de obicei o durere severa, pulsatila, pe o parte a capului, este accentuata de obicei de lumina puternica sau sunete si poate fi acompaniata de senzatia de greata si de varsaturi. Postcefaleea este caracterizata de fatigabilitate  si epuizare fizica.

Migrenele care nu sunt insotite de semne de avertizare si de simptome clare se numesc migrene comune. Se crede ca migrenele sunt cauzate de anumite dezechilibre biochimice, fluctuatii in fluxul de sange cranian sau de anumite sechele la nivel neurologic.

Nevralgia migrenoasa este un alt tip de cefalee vasculara. In acest tip de afectiune durerile sunt frecvente, dar de scurta durata, iar apoi dispar pentru o perioada indelungata. Aceste dureri sunt insa extrem de puternice, fiind descrise ca niste junghiuri (“ca un vatrai incins in ochi”). Acest tip de durere este rara si este singurul tip care apare mai frecvent la barbati decat la femei. Semnele distinctive ale nevralgiei migrenoase sunt: trezirea din somn cu durere de cap, cu nasul infundat, impreuna cu roseata si lacrimarea ochilor.

Cefaleele tensionale se produc din cauza incordarii excesive a muschilor umerilor, gatului sau ai capului. Aceasta incordare limiteaza aportul de nutrienti si oxigen catre muschi, afectand structurile nervoase responsabile de sensibilitatea la durere. Durerea de cap tensionala tipica se manifesta ca o durere surda, continua, incetosata, care creste si descreste in intensitate. Se manifesta de obicei in ambele parti ale capului, debuteaza gradual si poate sa apara in fiecare zi.

Orice tip de durere de cap poate fi semnul unei probleme serioase de sanatate, de aceea, daca experimentati dureri puternice si frecvente, este important sa consultati un medic specialist.

 

Factori ce favorizeaza aparitia durerilor de cap

Durerile de cap vasculare sau tensionale pot fi provocate sau inrautatite de anumiti factori. Schimbarile hormonale, consumul de alcool, efortul fizic sustinut sau anticonceptionalele sunt cateva dintre cauzele identificate ce pot fi asociate cu aparitia cefaleei. Cercetarile arata ca dietele ce includ consumul de cafeina, ciocolata sau branza maturata pot duce la aparitia migrenelor. Chiar si medicamentele prescrise pentru combaterea migrenelor pot conduce spre intensificarea durerilor. Aceasta se intampla insa daca se face abuz de aceste medicamente care, luate in exces, acutizeaza durerea, in loc sa o amelioreze.

Doctorii subliniaza legatura dintre  stres si aparitia durerilor de cap. Aceasta legatura se realizeaza in trei moduri. Stresul poate declansa direct stimulii biologici ce stau la baza aparitiei durerii si poate intensifica durerea deja existenta. Oamenii care sufera de dureri de cap pe perioade prelungite pot experimenta stresul (o incarcatura psihologica permanenta) provocat de insasi suferinta pe care o traiesc si se satura sa se simta permanent bolnavi si obositi. Depresia si anxietatea pot aparea la oamenii cu dureri de cap persistente si de lunga durata.

Multi dintre cei care sufera de dureri de cap se simt mai bine atunci cand se odihnesc, merg in vacante si cu ajutorul medicamentatiei. Insa acestia, in special pentru a renunta la medicamentatie, sunt cei care ar trebui sa apeleze la recent dezvoltatele abordari care nu implica medicamente, precum psihoterapia comportamentala.

Abordarea tratamentului prin psihoterapia comportamentala

Psihoterapeutul discuta impreuna cu pacientul factorii care ar putea declansa, mentine sau inrautati durerile de cap. O metoda des folosita este ca bolnavul sa tina un jurnal in care sa noteze si sa identifice acesti factori si sa descrie durerea pe care o resimte, severitatea ei, frecventa cu care apare si durata. Informatiile sunt utile pentru a putea observa progresul pe parcursul terapiei. Pentru tratarea durerilor de cap au fost dezvoltate si aplicate cu succes trei tehnici de terapie comportamentala: terapia ce utilizeaza biofeedback-ul (bioffedback-ul este un termen recent ce defineste un “proces care da posibilitatea unui individ sa invete cum sa-si schimbe activitatea fiziologica in scopul de a-si imbunatati sanatatea si performanta.”), antrenamentele de relaxare sau schimbarea tiparului persoanei respective de a face fata stresului cotidian.

 

Biofeedback-ul

Prin aceasta metoda psihologul ii invata pe pacienti sa isi controleze  procesele corporale care duc la aparitia durerilor de cap. De exemplu, in tratarea durerii tensionale se monitorizeaza muschii afectati, iar pe baza informatiilor stranse despre activitatea musculara, pacientul face tot posibilul sa reduca aceasta activitate la un nivel acceptabil, fapt ce duce la usurarea durerii. In cazul migrenei biofeedback-ul implica invatarea unor moduri de a controla propriul  corp. Una dintre metode este controlul temperaturii de la suprafata mainii , un indice bun cu privire la gradul de excitare a sistemului nervos si un mod de a monitoriza fluxul sanguin.

 

Metode de relaxare

Prin metodele de relaxare se urmareste dobandirea controlului asupra propriului corp. Cea mai comuna metoda o reprezinta exercitiile ce implica incordarea si relaxarea musculara. Relaxarea nu este benefica doar pentru durerea de cap, ci si pentru intregul organism.

 

Invingerea stresului

Terapia pentru combaterea stresului implica munca psihologului si a pacientului de a gasi si a aplica un nou tipar comportamental in rezolvarea problemelor. Noile metode pot fi folosite intr-o paleta larga de situatii pe care pacientii le asociau cu aparitia durerilor de cap. Metodele folosite prin terapia cognitiv comportamentala ii ajuta pe oameni sa reactioneze mai bine in situatii stresante, sa nu mai aiba reactii emotionale puternice, sa fie mai obiectivi sau chiar pozitivi in situatii suparatoare, sa isi managerizeze mai bine timpul si relatiile interpersonale si sa reactioneze mai bine la stresul psihologic care rezulta in urma bolii. Deseori psihologul combina aceste metode pentru a realiza cel mai bun plan de tratament pentru pacient.

Cercetarile demonstreaza ca utilizarea terapiei comportamentale in tratarea durerilor de cap este eficienta in 40-60% dintre cazuri.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *