Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

31
May

Hipocondria

Hipocondria

Hipocondria

Ti-e frica de faptul ca ai putea avea o boala grava, ori de cate ori te doare capul? Ti s-a intamplat ca medicii sa iti spuna ca nu ai nimic, in ciuda faptului ca tu stiai sigur ca organismul tau este bolnav?

Cunoscuta si ca ipohondrie, hipocondria este o frica permanenta de imbolnavire iar studiile recente indica hipocondria ca fiind o tulburare de anxietate (ingrijorari, teama, frica referitoare sau legate de propia sanatate). Persoanele care sufera de aceasta tulburare au tendinta de a interpreta orice semnal normal venit din partea corpului drept unul de boala si se ingrijoreaza in mod excesiv ca ar putea contacta una.

Hipocondria este considerata a fi o tulburare psihosomatica, insemnand o conditie psihologica ale carei simptome sunt fizice. Media contribuie, adeseori, la aparitia acesteia, prin portretizarea incorecta a bolilor, multe persoane autodiagnosticandu-se cu ajutorul internetului, televizorului sau al revistelor. Exista o anxietate crescuta fata de posibilitatea de a se imbolnavi sau de prezenta bolii. De aceea, hipocondrii isi explica aparitia unor simptome fizice prin boli dintre cele mai grave.

Un hipocondric, va fi convins ca o simpla durere de cap este cauzata de existenta unei tumori pe creier.

Hipocondria poate aparea in orice moment al vietii dar cel mai frecvent tulburarea apare in prima parte a varstei adulte si va afecta atat femeile cat si barbatii in mod egal.

Simptomele hipocondriei

Aceasta afectiune psihologica face ca si cel mai mic sunet produs de catre organism sa fie interpretat intr-o maniera grava si persista chiar si dupa ce medicul asigura persoana respectiva ca nu este vorba despre vreo boala.

Atunci cand o persoana sufera de o conditie medicala, exista, adeseori, si consecinte de ordin psihologic. In acelasi mod, fluctuatiile afective cauzate de hipocondrie se pot manifesta si sub forma fizica, in ciuda faptului ca medicii nu reusesc sa puna nici un diagnostic.

Cele mai comune simptome fizice ale hipocondriei sunt durerile, ameteala, febra sau transpiratia abundenta, diareea si mancarimile. Aceste simptome sunt reale, insa cauza lor nu este una fizica, ci una psihologica. Este posibil ca cei care sufera de aceasta tulburare sa se simta neintelesi de catre medici si, astfel, sa dezvolte o frustrare fata de esecul acestora in incercarea de a le pune un diagnostic. Ei vor cauta un alt medic care sa le confirme temerile cu privire la starea de sanatate.

 

Care sunt cauzele hipocondriei?

Trecerea printr-o perioada de boala cronica poate contribui la dezvoltarea hipocondriei. Statisticile care vorbesc despre anumite boli dau hipocondriacului impresia ca este mai probabil ca si el sa le dezvolte. O simpla sugestie medicala poate aduce, adeseori, persoana hipocondra intr-o stare de exagerare a posibilitatilor.

Exista studii care implica o ingrijire prea protectiva in copilarie ca si potentiala cauza a dezvoltarii hipocondriei. Este des intalnita situatia in care hipocondrii provin din familii in care au existat cazuri medicale grave. Acestia cred ca sufera de aceeasi conditie care a cauzat suferinta rudei lor.

Cercetarile au aratat ca nu exista o transmitere pe cale genetica in cazurile de hipocondrie, insa, s-a aratat o corelatie intre anxietate si aceasta boala, in ceea ce priveste cazurile din familii.

Acestea sunt cateva aspecte care pot duce la aparitia hipocondriei, cauza exacta nu este inca cunsocuta.

 

Cum se trateaza hipocondria?

Cand apar simptomele este recomandata evaluarea starii de sanatate de catre un medic. In cazul in care medicul nu gaseste cauze fiziologice care ar putea explica simptomele prezentate de catre pacient este reocomandat ca acesta sa fie indrumat inspre un medic psihiatru sau un psiholog deoarece acesti specialisti sunt special instruiti pentru a diagnostica si trata bolile psihice.

Psihiatrul sau psihologul va face o evaluare psihologica in urma careia se va determnina problema existenta si cauzele acesteia.

Obiectivul principalal al tratamentului este acela de a ajuta pacientii sa traiasca si sa functioneze normal chiar daca unele simptome nu dispar in totalitate.

Psihoterapia poate poate fi de ajutor in schimbarea modului de a percepe simptomele si poate elimina comportamentul care favorizeaza aparitia acestora.

Prin terapia cognitiv comportamentala, se incearca ajutarea hipocondrului sa gaseasca modalitatile potrivite de depasire a anxietatii provocate de catre aceasta tulburare. Studiile recente au aratat ca aceasta poate fi depasita fie prin psihoterapie, fie prin tratarea cu inhibatori de serotonina, pe cale psihiatrica.

Terapia cognitiv comportamentala ajuta persoana sa faca fata celorlalte simptome psihice, dar si ingrijorarilor privind boala, cercetarile demonstrand ca aceasta poate reduce si frecventa si intensitatea simptomelor fizice care pot aparea.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *