Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

23
May

Identitatea sexuala la adolescenti

Psiholog Identitate sexuala adolescenti

Identitatea Sexuala la Adolescenti

 Identitatea sexuala reprezinta modul in care o persoana crede ca este atrasa de o alta persoana, din punct de vedere romantic sau sexual. La psiholog ajung, adeseori, persoane care confunda identitatea sexuala cu comportamentul sau orientarea sexuala, insa acestea sunt diferite. Identitatea se refera la propria perceptie a persoanei fata de sine insusi, comportamentul la actul sexual, iar orientarea la atractia fata de persoanele de sex opus, acelasi sex, ambele sexe sau lipsa totala a ei.

 Ca si in cazul adultilor, si adolescentii se confrunta cu diferite sentimente, privind identitatea lor sexuala. Sub presiunea hormonilor si in cautarea identitatii personale, acestia experimenteaza emotii confuze in legatura cu genul, preferintele sau  aspectele sexuale din jurul lor.

Adolescenta, perioada de autocunoastere

 Adolescentii pot trece printr-o vasta arie de emotii, pe drumul lor spre autocunoastere. Uneori, acestea nu sunt clare, tinerii nereusind sa se identifice cu un gen sexual anume. Alteori, acestia isi pun intrebari, daca interesele si socialul lor nu se potrivesc cu  genul sexual biologic de care apartin, ca de exemplu, in cazul unui baiat care prefera compania fetelor.

 Unii oameni nu reusesc sa se identifice cu nici un gen, simtindu-se deopotriva si femei si barbati. Altii au un sentiment puternic ca ar trebui sa apartina sexului opus, asa cum sunt cei care se simt „prinsi in corpul gresit”, inca din copilarie.

 Pentru toti acesti oameni, care se simt inconfortabil in ceea ce priveste identitatea lor sexuala, adolescenta poate fi o perioada foarte dificila. Sexul biologic isi spune cuvantul, prin schimbarile corporale care au loc la aceasta varsta, asa cum este cresterea sanilor sau a parului facial, insa sexul resimtit la nivel psihologic creeaza confuzie pentru adolescent.

 

Definirea identitatii sexuale in adolescenta

 Identitatea sexuala si sexualitatea nu inseamna acelasi lucru. Prima reprezinta modul in care o persoana isi percepe genul sexual, in timp ce a doua se refera la preferintele sexuale. Totusi, ele sunt strans legate.

 Uneori, un adolescent care crede ca este homosexual, in momentul in care incepe o prima relatie, simte ca nu se identifica pe deplin cu aceasta. Exista alte persoane care nu isi pot da seama de care gen sunt atrase, deoarece se simt inconfortabil cu identitatea lor sexuala. Exista si tineri care stiu de cine sunt atrasi, insa refuza sa dea curs acestor dorinte din frica de a nu fi perceputi gresit de catre societate.

 Adolescentii care se confrunta cu un disconfort al identitatii sexuale, se pot simti nefericiti, devenind solitari si izolandu-se de prietenii lor. Pot resimti o presiune sociala venind de la colegii de scoala, profesori si familie, care actioneaza conform stereotipurilor de gen, sau se pot confrunta, chiar, cu situatii in care sunt hartuiti din cauza preferintelor pe care le au. Disconfortul si situatiile acestea le pot scadea nu doar increderea in sine, ci si performantele scolare.

 In cazul in care apare un disconfort sau o confuzie privind identitatea sexuala a unui adolescent, cel mai important lucru este ca acesta sa discute cu un adult in care poate avea incredere si sa nu sufere in tacere. Daca acesta nu simte ca ar putea discuta cu o persoana din cercul sau de cunostinte, un psihoterapeut este alegerea potrivita, acesta putand sa il ajute sa isi defineasca identitatea sexuala si sa gaseasca modurile potrivite prin care sa depaseasca problemele acestei varste.

 Psihoterapia cognitiv comportamentala se axeaza pe strategii care sa rezolve nu doar dificultatile imediate ale confuziei si problemelor de identitate sexuala la adolescenti, insa si pe cele de termen lung, fiind flexibila si adaptata fiecarei persoane, in parte. Pentru adolescenti, care se afla in perioada in care doresc sa se autocunoasca si sa isi defineasca personalitatea, cu ajutorul sedintelor de psihoterapie se obtin rezultate foarte bune intr-o arie foarte diversa de probleme, inclusiv cele de ordin sexual, datorita implicarii acestora si dorintei lor de a medita asupra cauzelor care au condus la aceasta situatie.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *