Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

24
May

Cele mai frecvente probleme intalnite in relatia de cuplu

Terapie de cuplu Probleme relatieCele mai frecvente probleme intalnite in relatia de cuplu

 Putine cupluri care intampina probleme in relatie aleg sa le rezolve cu ajutorul unui psiholog, desi aceasta este, conform statisticilor, una dintre cele mai optime solutii la care se poate apela. Rata divorturilor, in Romania, a crescut la 50%, in timp ce rata casatoriilor a scazut. Totusi, prin psihoterapia cognitiv comportamentala, multe dintre aceste probleme isi pot gasi solutii, astfel incat cei doi parteneri sa isi continue viata de cuplu intr-o atmosfera benefica pentru amandoi.

Printre cele mai frecvente probleme intalnite in relatia de cuplu se numara lipsa de comunicare, neindeplinirea expectantelor si o viata sexuala nesatisfacatoare.

1. Comunicare deficitara intre parteneri

 De departe, cea mai frecventa problema care se intalneste in relatia de cuplu este cea de comunicare. Aceasta apare nu pentru ca cei doi parteneri nu ar discuta indeajuns, asa cum s-ar putea crede, ci pentru ca fiecare dintrei ei da un alt sens emotiilor si ideilor exprimate.

 Adeseori, problemele de comunicare sunt rezultatul refuzului unuia dintre parteneri de a  permite si celuilalt sa aiba propriul punct de vedere, diferit de al sau. Alteori, ele sunt o consecinta ce apare pe fondul unor neintelegeri mai vechi, care i-au distantat pe cei doi. Daca exista, insa, dorinta de a face cuplul sa functioneze, se poate trece peste acest impediment prin psihoterapie, psihologul ajutandu-i pe cei doi sa reconstruiasca puntea necesara comunicarii si sa rezolve neintelegerile care au dus la aceasta situatie.

2. Neindeplinirea asteptarilor

 O alta problema frecvent intalnita in cuplu este situatia in care, atunci cand se incepe relatia, unul dintre parteneri asteapta de la celalalt mai mult decat el este dispus sau poate sa ofere. Odata cu trecerea timpului, insa, el nu reuseste sa se ridice la asteptarile celuilalt, astfel incat apar dezamagiri.

 Adeseori, avem asteptari preconcepute despre ceea ce ar trebui sa insemne un cuplu sau o casatorie. Acestea pot deriva din diferite surse, printre care si relatia parintilor nostri. Intr-un cabinet de psihologie, motivele pentru care s-a ajuns la aceasta situatie pot fi atent analizate si, astfel, eliminate acele expectante care nu sunt realiste.

 Pentru a intelege cu adevarat ceea ce asteptam de la ceilalti, e important, intai, sa intelegem ceea ce dorim de la noi. Prin psihoterapie, partenerii au posibilitatea de a se cunoaste pe sine si pe celalalt, si a intelege care asteptari sunt lipsite de realism si in cazul carora se poate face o concesie.

3. Viata sexuala si intima nesatisfacatoare

 Viata sexuala si intimitatea unui cuplu sunt o reflectie a stadiului in care acesta se afla. De exemplu, daca nu mai exista comunicare, acest lucru se manifesta si din punct de vedere sexual, de asemeni. Dezamagirea se poate manifesta, si ea,  printr-o pierdere a intimitatii. In plus, exista o intelegere diferita a sexului, in cazul femeilor si al barbatilor.

 De cele mai multe ori, insa, partenerii se invinuiesc unul pe altul pentru o viata sexuala nesatisfacatoare, netinand cont ca fiecare dintre ei a contribuit la problemele de la baza acestei situatii si nereusind, astfel, sa gaseasca o rezolvare. Rolul unui psiholog, in aceastei situatii, este acela de a ii ajuta sa identifice aceste probleme si sa le elimine, astfel incat viata intima a cuplului sa revina la un nivel satisfacator.

Psihoterapia nu ofera solutii miraculoase, insa poate ajuta la rezolvarea unora dintre cele mai grave conflicte interioare si dintre doua persoane, ajutandu-le pe acestea sa isi descopere propriile probleme si, impreuna cu celalalt, sa le rezolve.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *