Evaluare Psihologica si Psihodiagnostic

Psiholog Cluj Ana Moldovan
Evaluarea psihologica este un proces prin care se cunosc factorii psihologici cu relevanta pentru sanatate si boala si care utilizeaza o combinatie de tehnici (testarea psihologica, interviu clinic liber sau structurat).

Psiholog Cluj – Evaluare Psihologica si Psihodiagnostic

 

Evaluarea psihologica este un proces prin care se cunosc factorii psihologici cu relevanta pentru sanatate si boala si  care utilizeaza o combinatie de tehnici (testarea psihologica, interviu clinic liber sau structurat). Aceasta e recomandata atunci cand anumite simptome proeminente interfereaza cu domenii diferite din viata unei persoane (cea personala, profesionala, sociala, academica) iar incercarile acesteia de a rezolva problemele nu au fost eficiente.

Evaluarea psihologica clinica e realizata de un psiholog practicant atestat in psihologie clinica. In functie de cerintele sau nevoile fiecarei persoane, evaluarea se poate face independent de procesul de consiliere psihologica sau psihoterapeutic (pentru cunoastere si dezvoltare personala, pentru identificarea problemelor sau a diagnosticului, pentru comisii medicale sau juridice) sau in cadrul procesului de terapie (atunci cand persoana doreste consiliere psihologica sau psihoterapie).

Pe baza evaluarii, psihologul va emite avize psihologice sau rapoarte psihologice necesare in diferite situatii. Cel mai frecvent sunt solicitate urmatoarele:

Aviz psihologic pentru Comisia de Expertiza a persoanelor cu handicap

Raport psihologic pentru  Comisia de Expertiza a persoanelor cu handicap

Aviz psihologic de evaluare si psihodiagnostic clinic

Aviz psihologic pentru Comisia de pensionare

Raport psihologic pentru Comisia de pensionare

Aviz psihologic pentru Comisia de expertiza a capacitatii de munca

Aviz psihologic discernamant – necesar la notar

Aviz psihologic la angajare

Aviz psihologic la schimbarea sau reluarea activitatii

Evaluare/ testare periodica

Evaluarea psihologica poate cuprinde urmatoarele obiective:

 • Clarificarea si o mai buna intelegere a unui diagnostic (prin distingerea intre posibilele cauze si simptome si prin generarea unor recomandari utile despre planul de remediere sau de tratament al problemei);
 • Oferirea informatiilor despre abilitatile intelectuale si cognitive;
 • Intelegerea posibilelor cauze ale unor probleme de comportament sau de conduita;
 • Evaluarea/ testarea dezvoltarii psihologice ;
 • Identificarea unor probleme neuropsihologice (spre exemplu, probleme de atentie, de memorie, de procesare a informatiilor) ;
 • Evaluarea/ testarea gradului de discernamant al persoanelor;
 • Evaluarea anumitor aspecte specifice cuplului sau familiei;
 • Evaluarea contextului familial, profesional,social, economic sau cultural in care se manifesta problemele .

Componentele psihologice evaluate clinic pot include:

 • aspecte afective (emotionale);
 • aspecte cognitive (ale gandirii);
 • aspecte comportamentale;
 • aspecte psihofiziologice;
 • aspecte de personalitate;
 • aspecte relaţionale.

In urma evaluarii psihologice, persoana care a solicitat-o va primi un raport de psihodiagnostic scris, insotit de explicarea rezultatelor si a concluziilor acestora. Raportul de psihodiagnostic cuprinde obiectivul evaluarii psihologice, o descriere succinta a componentelor psihologice evaluate, o sumarizare a istoricului personal, descrierea si explicarea rezultatelor, recomandarile si implicatiile concluziilor pentru obiectivul evaluarii.

Pe baza rezultatelor evaluarii psihologice si in functie de natura problemelor se pot dicuta optiunile de remediere sau de tratament (optimizare si dezvoltare personala, consiliere psihologica sau psihoterapie)

Psiholog si Psihoterapeut Cluj – Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834