Psiholog Cluj: Psihoterapie Psihoterapeut

Psiholog Cluj Ana Moldovan
Psihoterapia este interventia psihologica in situatii de sanatate si boala.

Psiholog Cluj – Psihoterapie

 

Psiholog Cluj - Psihoterapia  Psihoterapeut in orasul Cluj

Psihoterapie: interventie psihologica realizata:

In general, psihoterapia e recomandata atunci cand o persoana are dificultati in viata personala, in relatiile cu ceilalti, in viata profesionala sau atunci cand apar ingrijorari specifice sanatatii mentale. Aceste dificultati si ingrijorari ii cauzeaza persoanei tristete sau suferinta pe o perioada mai lunga de cateva zile. Recunoasterea nevoii de ajutor profesionist este primul pas bun spre imbunatatire sau insanatosire. Psihoterapia poate fi benefica oferind ajutor pentru o plaja larga de probleme, cum ar fi depresia, anxietatea (teama), neintelegeri maritale, ingrijorarea parintilor referitoare la copii/ adolescenti, suferinta emotionala, dar si pentru indeplinirea aspiratiilor dezvoltarii si optimizarii personale. Procesul de psihoterapie nu presupune administrarea de medicamente, ci utilizarea unor proceduri si tehnici de terapie (cele mai utilizate fiind procedurile de interventie la nivel comportamental, la nivel biologic, la nivel cognitiv/al gandirii, prescriptiile terapeutice sau temele de casa).

Cele mai frecvente motive pentru a apela la interventia psihologica sau psihoterapie sunt urmatoarele:

Suferinta emotionala

Uneori, cu totii simtim o durere emotionala, dar uneori aceasta este atat de intensa si de lunga durata, incat interfereaza cu viata noastra zilnica si nu reusim sa mai facem fata problemelor de zi cu zi. Atunci cand simtim tristete, durere sau teama persistente, psihoterapia poate ajuta la ameliorarea acestor adresandu-se cauzelor si oferind ajutor in remedierea bunastarii emotionale.

Probleme de relationare

Uneori durerea poate fi cauzata de relatiile pe care le avem cu ceilalti (partenerul, sotul/sotia, parintii, copiii, colegii, prietenii sau alta persoana importanta). Psihoerapia poate ajuta la intelegerea cauzelor acestor probleme si la invatarea unor modalitati de imbunatatire a relatiilor.

Mecanisme de aparare

Suferinta emotionala sau problemele de relationare pot fi insotite de mecanisme prin care ne aparam de acestea ( timiditate excesiva, comunicare deficitara sau lipsa acesteia, izolare, control slab al furiei). Psihoterapia permite invatarea sau imbunatatirea acelor abilitati care sa ne ajute sa facem fata cu bine in cele mai importante domenii din viata noastra.

Pierdere

Trairea unei rupturi sau despartiri de o persoana importanta pentru noi (fie prin separare/despartire, fie prin moarte) ne poate cauza o durere emotionala intensa.

Trauma, Violenta sau Abuz

Persoanele care sunt victime ale unei traume, ale violentei au ale unui abuz pot fi atat de coplesite de sentimentele de frica, furie sau neajutorare, incat nu mai reusesc sa fie eficiente in viata de zi cu zi. Psihoerapia ofera un cadru sigur si confidential in care poate discuta cu o persoana suportiva despre aceste probleme si gaseste modalitati de a merge mai departe in viata.

Probleme sexuale

Desi uneori pare stanjenitor sa vorbim despre ele, lipsa satisfactie sexuale si problemele (disfunctiile) sexuale sunt printre cele mai frecvente motive pentru care se apeleaza la psihoterapie deoarece acestea ne afecteaza atat viata de cuplu, cat si viata personala.

Tulburari sau conditii clinice

Persoanele care sufera de anumite conditii sau tulburari pot beneficia de un plan de tratament psihoterapeutic aditional celui medicamentos. In majoritatea tulburarilor psihice (depresie, anxietate, tulburari de comportament alimentar, tulburari de deficit de atentie, hiperkinetice etc.) se obtin rezultate mult mai bune atunci cand tratamentul medicamentos este combinat cu psihoterapia.

Componentele unui proces de psihoterapie:

  • Ÿ  psihodiagnostic şi evaluare clinica;
  • Ÿ  conceptualizarea clinica;
  • Ÿ  interventii psihologice individuale si de grup;
  • Ÿ  relatia psihoterapeutica;
  • Ÿ  evaluarea procesului de psihoterapie si a rezultatelor acestuia.

Pe baza informatiilor obtinute prin evaluarea psihologica si psihodiagnostic se va realiza conceptualizarea prin care se ofera o explicatie sau o interpretare pentru simptomele si problemele curente.  Apoi se stabilesc lista de probleme (modul in care se conditia psihologica a persoanei se manifesta in probleme de viata) si scopurile organizate pe termen scurt, mediu sau lung. Stabilirea planului de tratament, inclusiv prescriptiile psihoterapeutice (sarcinile dintre sedinte), este strans legata de conceptualizare. Relatia terapeutica este, in general, caracterizata ca o alianta de lucru si este descrisa ca o atitudine colaborativa si de incredere a pacientului fata de psihoterapeut si de acceptarea neconditionata a pacientului de catre terapeut. Evaluarea procesului de psihoterapie si a rezultatelor acestuia include concluziile si evolutia pacientului in timpul tratamentului si prezentarea planului de urmarire a evolutiei pentru a preveni recaderile (pacientul este invatat cum sa faca fata ulterior problemelor similare de viata). Psihoterapia.

Psiholog si Psihoterapeut Cluj Ana Moldovan

 

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834