Psihoterapie de grup

Psiholog Cluj Ana Moldovan

Psiholog Cluj – Psihoterapie de grup

 

Psihoterapia de grup e o forma speciala de psihoterapie in cadrul careia un grup de persoane se intalnesc, sub indrumarea unui psiholog sau psihoterapeut,  pentru a se ajuta reciproc. Aceasta ofera un loc in care ne intalnim pentru a ne impartasi problemele si ingrijorarile, pentru a ne intelege mai bine situatiile in care ne aflam, pentru a invata unul de la celalalt si impreuna cu ceilalti. Grupul terapeutic ii ajuta pe participanti sa faca fata problemelor personale, ofera o retea de suport pentru probleme sau provocari specifice si un mediu in care membrii pot face schimbari si se pot dezvolta.

Invatand cum sa ai rezultate bune pentru tine in interiorul grupului, vei intelege ce e mai bine pentru tine in relatiile din afara grupului

Psihoterapia de grup ajuta la autocunoastere si la imbunatatirea relatiilor interpersonale. Se adreseaza in secial  sentimentelor de izolare, depresiei si anxietatii (teama, frica) si ne poate ajuta sa facem schimbari semnificative pentru a ne simti mai bine. Psihologul sau psihoterapeutul poate aplica principiile terapiei de grup si altor situatii (in scoala, companii, organizatii).

Psihologul selecteaza persoanele care ar putea beneficia de experienta grupului si care pot deveni parteneri de invatare pentru ceilalti. De regula, in cadrul unui grup se intalnesc intre 6 si 8 persoane, numarul maxim acceptat fiind 12 persoane. Acestia sunt incurajati sa isi exprime propriile probleme, sentimente, idei si reactii cat se poate de deschis si sincer. Astfel, grupul primeste informatiile de care grupul are nevoie pentru a se intelege si pentru a se ajuta reciproc. Discutiile sunt ghidate si indrumate  de catre psiholog, care ofera o evaluare productiva asupra problemelor si ingrijorarilor de care e afectat grupul si participantii.

Cel mai frecvent, psihoterapia de grup e recomandata in urmatoarele situatii:

  • Dificultati si probleme in relatiile cu ceilalti;
  • Probleme ale copiilor si adolescentilor (probleme cu prietenii sau colegii, probleme de comportament sau de invatare, impactul unor evenimente de viata sau de familie asupra lor);
  • Probleme medicale (boli cronice, cancer);
  • Depresie si anxietate;
  • Pierdere sau doliu;
  • Trauma;
  • Dependente.

Inaintea participarii la intalnirile de grup este recomandata o secventa de cateva sedinte de consiliere psihologica sau psihoterapie individuala. Uneori, in functie de evolutia participantilor, se recomanda consiliere psihologica sau psihoterapie individuala inainte, dupa, sau in paralel cu interventia de grup,  pentru a obtine rezultate eficiente. Sedintele de grup au loc de aproximativ doua ori pe saptamana, numarul intalnirilor fiind flexibil in functie de participanti si de tema centrala abordata de grup.

 

Psiholog si Psihoterapeut Cluj Ana Moldovan

 

 

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834