Psiholog

Psiholog Cluj Ana Moldovan
Ce este un Psiholog?

Cand mergem la Psiholog?
Ce se intampla cand mergi la Psiholog?

Psiholog

 

Ce este un Psiholog?

Psihologul studiaza, dintr-o perspectiva stiintifica,  modul in care gandim, simtim si ne comportam si aplica aceste cunostinte pentru a-l ajuta pe ceilalti sa inteleaga, sa-si explice si sa-si modifice comportamentul.

In Romania, modul in care o persoana poate fi psiholog si modul in care acesta isi exercita profesia sunt reglementate prin legea 213/2004. Conform acesteia, psihologul desfasoara urmatoarele tipuri de activitati:

 • Studiaza comportamentul uman si procesele mentale;
 • Investigheaza si recomanda cai de solutionare a problemelor psihologice;
 • Elaboreaza si aplica teste pentru masurarea inteligentei, abilitatilor, aptitudinilor si a altor caracteristici umane;
 • Testareaa psihologica, prevenirea si psihoterapia tulburarilor emotionale si de personalitate, precum si a fenomenelor de inadaptare la mediul social si professional;
 • Interpreteaza datele obtinute si elaboreaaza recomandarile pe care le considera necesaare.

Psihologul este obligat sa pastreze confidentialitatea in legatura cu faptele si informatiile despre care a luat cunostinta in timpul desfasurarii actului psihologic, fiind interzisa utilizarea in interes personala sau in beneficiul unei alte persoane a acestora. Rezultatele evaluarii psihologice pot fi prezentate unei alte persoane numai cu acordul persoanei evaluate si cuprind informatii relevante in raport cu scopul urmarit. Confidentialitatea actului psihologic persista si dupa incheierea relatiilor profesionale cu beneficiarul (clientul sau pacientul).

 

Cand mergem la Psiholog?

Inainte, multi considerau ca numai cineva care e “nebun” sau care a avut o “cadere nervoasa” ar avea un motiv pentru a merge la psiholog. Astazi insa, psihologii nu trateaza doar tulburarile mentale, ci ofera si servicii pentru alte motive. Oricine poate beneficia de serviciile psihologice, care promoveaza, consolideaza si mentin sanatatea fizica si mentala.

Luarea unei decizii de a merge la un psiholog poate fi dificila. Unii dintre noi ne putem simti inconfortabil atunci cand ne gandim sa vorbim despre lucruri dureroase sau chiar jenante cu un strain. Pe de alta parte, uneori poate fi mai usor sa vorbim despre problemele noastre cu o persoana pe care nu o cunoastem si care nu are anumite asteptari de la noi. De obicei, reusim sa intelegem si sa depasim problemele singuri sau cu sprijinul familiei si prietenilor. Ne poate ajuta foarte mult sa vorbim cu prietenii si cu cei dragi, dar uneori acestora le este greu sa fie obiectivi si onesti din cauza sentimentelor pe care le au pentru noi si din cauza rolurilor lor in viata noastra. Mai mult, familia si prietenii nu pot recunoaste tipul sau gravitatea unei problem psihologice, nici cel mai bun mod de a ne ajuta sa ii facem fata.

Psihologul ofera sprijin si suport persoanelor pentru diverse motive. Aceste probleme si motive pot include (gasiti mai multe la Servicii Psiholog de la A la Z):

 • Probleme de familie, de cuplu sau de relationare;
 • Situatii de boala sau accident;
 • Pierderea unei personae dragi;
 • Anxietate, teama, panica (Ce este panica?), fobii;
 • Singuratate;
 • Depresie sau stari depressive;
 • Aspecte psihologice ale bolilor medicale;
 • Vicii si dependente (alcool, droguri, tutun, jocuri de noroc);
 • Probleme de comportament;
 • Probleme ale somnului sau ale alimentatiei;
 • Probleme sexuale;
 • Dificultati la scoala sau la locul de munca;
 • Probleme educationale ale copiilor;
 • Probleme de dezvoltare sau de comportament ale copiilor;
 • Dificultati de comunicare (cu familia, partenerul, prietenii, copilul etc.).

 Oricare ar fi problemele tale, un psiholog este acea persoana pe care te poti baza. Impreuna, intr-o atmosfera sigura si suportiva, tu si psihologul veti lucra pentru a intelege si rezolva problemele tale.

 

Ce se intampla cand mergi la Psiholog?

Odata ce ai gasit un psiholog la care sa mergi si faci o programare, e important sa stii la ce sa te astepti. La o prima intalnire, psihologul te va ruga sa ii descrii problema sau problemele tale si va avea nevoie de detalii despre istoricul tau personal. Iti va pune intrebari despre momentul in care a aparut problema, cum ai incercat sa o rezolvi, ce te-a ajutat si ce nu te-a ajutat in rezolvarea problemei, cum iti afecteaza viata personala, sociala si cea profesionala. Intrebarile despre istoricul tau personal se pot referi la detalii despre experientele tale, la educatie si locul tau de munca, la starea civila si relatiile interpersonale, daca iei medicamente, consume alcool sau droguri. Aceasta etapa de culegere de informatii poate continua si pe parcursul celei de a doua intalniri si poate fi completata de utilizarea testelor psihologice.

Folosim testele psihologice pentru a intelege mai bine tipul de problem ape care il ai si cum iti afecteaza aceasta emotiile/sentimentele, comportamentul si gandurile. In momentul in care psihologul intentioneaza sa foloseasca un test, iti va explica si motivul si modul in care va folosi acel test. Spre exemplu, unele teste sunt utilizate pentru a evalua starea de spirit si pentru a ajuta la diagnostic, unele sunt folosite pentru a evalua problemele de memorie sau de concentrare, unele pentru a observa caracteristicile de personalitate.

Dupa aceasta etaapa de evaluare, psihologul te va ajuta sa stabilesti obiective si scopuri si va identifica modalitatile si strategiile terapeutice potrivite obiectivelor tale. Obiectivele pe care le stabilesti pot include cresterea increderei in tine, sa te simti mai putin deprimat, sa te simti confortabil in situatii sociale, sa faci fata mai bine durerii sau unei boli medicale, sa te intelegi mai bine cu partenerul, familia sau copiii, sa iti imbunatatesti modul de a actiona etc.  In plus, psihologul va urmari progresele pe care le faci pentru indeplinirea acestor obiective, la anumite intervale de timp iti poate solicita completarea unor chestionare care va ajuta sa monitorizati impreuna progresele.

 E important sa stii si sa retii faptul ca schimbarea sentimentelor, gandurilor si comportamentelor poate fi un proces dificil, in care te angajezi ca vei participa la sedinte si vei urma recomandarile psihologului. Ceea ce nu poate fi schimbat este trecutul, insa exista posibilitatea modificarii modului in care acesta te afecteaza. De asemenea, e dificil sa schimbi comportamentul celorlalti. Interventia psihologica este axata, in primul rand, pe modul in care te poate ajuta sa-ti imbunatatesti viata.

Uneori pot exista mai multe modalitati de a rezolva sau de a gestiona o problema psihologica, iar cea aleasa poate depinde de caracteristicile tale si de formarea profesionala a psihologului. Ai dreptul sa fii un client informat si un participant active in procesul terapeuti, iar in cazul in care ai intrebari sau nelamuriri e important sa le adresezi psihologului.

Psiholog si Psihoterapeut Cluj Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834