Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

06
Mar

Ce e furia?


Psiholog Cluj Managementul furieiProbabil ati auzit despre diverse activitati realizate de psihologi care se adreseaza “managementului furiei” si v-ati intrebat ce e. In managementul furiei nu e vorba numai de a numara descrescator de la 10 inainte sa reactionezi (desi uneori e chiar o idee buna). E vorba despre cum te poate ajuta un specialist (psihologul) sa intelegi motivele furiei tale, ce anume o declanseaza, care sunt semnele ca te vei infuria si sa inveti strategii si tehnici utile in gestionarea sentimentelor tale intr-un mod cat mai constructiv. Managementul furiei se poate realiza prin psihoterapie de grup sau psihoterapie individuala.

Furia e o emotie normala. Toata lumea se simte suparata, iritata, frustrata sau chiar furioasa din cand in cand. Furia poate fi exprimata prin tipete, strigate sau injuraturi, iar in cazuri extreme poate escalada in agresiune fizica fata de obiecte (lovirea, trantirea obiectelor) sau fata de oameni (fata de propria persoana sau fata de ceilalti). In unele cazuri, furia poate fi mult mai subtila, mai tacuta, manifestandu-se chiar prin retragere. Intr-o maniera controlata, furia poate fi chiar de ajutor, motivandu-ne pentru a face schimbari pozitive sau sa actionam intr-un mod constructiv in legatura cu ceva important. Dar atunci cand e foarte intensa sau foarte frecventa, aceasta poate fi daunatoare in mai multe moduri.

Din ce motiv ne infuriem?

Furia are adesea legatura cu frustrarea – apare atunci cand lucrurile nu au iesit asa cum ne doream, nu am obtinut ceva ce ne doream sau ceilalti nu s-au comportat si nu au actionat asa cum ne-ar fi placut. De multe ori, lipsa comunicarii si neintelegerile pot declansa situatiile de furie. Furia merge, de cele mai multe ori, mana-in-mana cu alte sentimente, cum ar fi tristete, rusine, durere, vina sau frica. Multor persoane le e greu sa-si exprime aceste sentimente, iar rezultatul este furia. Uneori poate fi declansata de o situatie anume, cum ar fi un blocaj in trafic, un accident din neatentie (spre exemplu, ne lovim cu ciocanul) sau suntem bruscati de altcineva. In alte cazuri, nu exista o situatie anume care sa declanseze furia. Unele persoane sunt mai predispuse la manie decat altele. De multe ori, dar nu intotdeauna, barbatii si femeile gestioneaza diferit furia.

Probleme asociate cu furia

Furia necontrolata poate provoca probleme in toate domeniile vietii; poate cauza conflicte cu familia, cu prieteni sau colegii, iar in situatii extreme chiar cu legea. Dar unele dintre efectele problemelor cauzate de furie sunt mai greu de depistat. Deseori, persoanele care au o problema legata de furie se simt vinovate sau dezamagite de comportamentul lor, sau pot suferi de stima de sine scazuta, anxietate sau depresie. De asemenea, apar si efecte secundare fizice ale furiei extreme, cum ar fi hipertensiunea arteriala si bolile cardio-vasculare. Unele studii sugereaza ca persoanele furioase au tendinta de a consuma mai mult alcool, care e asociat cu o gama larga de probleme medicale.

Ai o problema legata de furie?

Poate ca ai identificat deja ca ai o problema legata de furie sau cei din jurul tau au mentionat asta. Dar daca nu esti sigur de acest lucru, poti lua in considerare urmatoarele intrebari:

 • Te simti furios, iritat sau tensionat in cea mai mare parte a timpului?
 • Ti se pare ca te enervezi, infurii mult mai usor sau mult mai frecvent decat cei din jurul tau?
 • Folosesti alcoolul sau droguri pentru a-ti gestiona furia?
 • Ai fost uneori atat de nervos incat ai spart lucruri, ai cauzat pagube materiale sau ai devenit violent?
 • Ai simtit uneori ca furia ta a ajuns la proportii mult prea mari comparativ cu situatia de la care a pornit?
 • Simti uneori ca din cauza furiei ai probleme cu familia, cu prietenii sau la serviciu?
 • Ai observat vreodata ca cei apropiati tie se simt intimidati sau speriati de tine?
 • Au mentionat cei din jurul tau (familia, prietenii, colegii, medici, psihologi) ca furia ar putea fi o problema pentru tine?
 • Ti se pare ca iti ia mult timp sa te calmezi dupa ce te-ai enervat sau ai fost iritat?
 • Ai avut probleme legale ca rezultat al furiei tale, spre exemplu te-ai implicat in batai?
 • Te ingrijorezi uneori cand te gandesti la asta?
 • Ai tendinta sa te “razbuni” pe persoanele dragi sau pe cele cu mai putina putere decat tine, decat sa te confrunti cu situatia care ti-a declansat furia?

Daca ai raspuns cu “DA” la oricare dintre aceste intrebari, furia ar putea fi o problema pentru tine. Daca vei incerca sa rezolvi aceasta problema, viata ta ar putea deveni mai pozitiva, mai optimista si mai satisfacatoare.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Trackbacks for this post
 1. Divortul si efectele psihologice asupra copiilor

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *