Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

21
Feb

Ce este depresia?


Psiholog Cluj DepresieMulte persoane care simt si traiesc simptome ale depresiei pot incepe sa se intrebe daca e ceva in neregula cu ei. O frica tipica este ca ar putea sa innebuneasca (sa o ia razna). Din pacate, reactiile si comentariile celor din jur, cum ar fi “Aduna-te!” nu sunt de mare ajutor.

Desi te poti simti singur in lupta ta impotriva starilor depresive, realitatea este ca multe persoane trec prin aceste stari din cand in cand sau chiar frecvent. De fapt, se estimeaza ca una din 4 persoane trece prin stari depresive semnificative la un moment dat in viata.

Depresia poate afecta orice tip de persoana, in orice moment al vietii sale. Poti fi introvertit sau extrovertit, foarte sociabil sau timid, tanar sau in varsta, barbat sau femeie, cu un venit economic ridicat sau scazut. Oricare ar fi situatia ta, poti sa devii depresiv. Asta inseamna ca orice persoana pe care o cunosti are aceleasi sanse. Aminteste-ti ca nu esti singur!

Depresia e un cuvant pe care il folosim in limbajul zilnic pentru a descrie o serie de sentimente, inclusiv tristete, frustrare, dezamagire sau letargie. Cu toate acestea, in practica psihologica clinica, termenul de Depresie sau Depresie Majora/ Severa difera de perioadele mai putin bune pe care le avem:

  • Depresia majora este mult mai intensa
  • Depresia majora dureaza mai mult (cel putin 2 saptamani)
  • Depresia majora influenteaza semnificativ viata de zi cu zi

In acest articol, cuvantul depresie va fi folosit pentru a face referire la depresia majora sau cea clinica.

Depresia ca sindrom

Sindromul e o colectie de situatii, comportamente sau sentimente, emotii care apar impreuna. Sindromul depresiv e o colectie de emotii si comportamente care caracterizeaza persoanele depresive. Iti poti da seama ca ai trecut sau treci prin toate sau doar prin cateva astfel de emotii si comportamente. Desigur, sunt multe diferente individuale intre numarul si intensitatea simptomelor. Mai jos vom descrie simptomele depresiei.

Dispozitia sau starea de spirit

Depresia e considerata o problema psihologica a dispozitiei. Persoanele care sufera de depresie descriu o stare de spirit scazuta pe o perioada de mai mult de doua saptamani. In formele moderate ale depresiei, acestia pot sa nu se simta rau toata ziua dar spun ca au o perspectiva sumbra asupra vietii in general  si un sentiment de tristete. Dispozitia lor poate sa fie una buna cand trec prin momente pozitive, insa va scadea iar atunci cand au cea mai mica dezamagire. In depresia severa, starea de spirit scazuta poate persista pe toata perioada zilei si nu reuseste sa se imbunatateasca nici atunci cand se intampla ceva placut. Aceasta dispozitie scazuta poate fluctua pe parcursul zilei – spre exemplu, poate fi foarte rau dimineata si sa se imbunatateasca spre dupa-amiaza sau seara. Aceasta este denumita “fluctuatie sau variatie diurna” si apare, de cele mai multe ori, impreuna cu tipul sever al depresiei. Impreuna cu sentimentul de tristete, in depresie poate sa apara si teama sau anxietatea.

Gandirea

Un aspect important in cazul depresiei este modul specific de gandire, considerat de psihologi un simptom cheie, la fel ca simptomele de dispozitie si cele fizice. Cei care sufera de depresie tind sa se vada pe ei insisi intr-o lumina negativa. Ei raman si revin la ganduriele referitoare la cat de rau se simt, la dificultatile din aceasta lume, la cat de lipsit de speranta e viitorul si la posibilitatea ca situatia lor sa nu se imbunatateasca niciodata. De asemenea, traiesc si un sentiment puternic de vinovatie, acuzandu-se pe ei insisi pentru tot ce se intampla, incluziv pentru ca gandesc negativ. De multe ori, increderea in propria persoana si in propriile forte sunt foarte scazute.

Simptome fizice

  • Se poate schimba programul de somn – unii adorm foarte greu sau somnul le este intrerupt (se trezesc noaptea si nu mai pot adormi); unii dorm mai mult decat de obicei si le e foarte greu sa se trezeasca
  • La unele persoane poate sa scada pofta de mancare si sa slabeasca foarte mult, in timp ce la altii creste pofta de mancare si se ingrasa (pot recurge la mancare din dorinta de a se simti mai bine)
  • Dorinta sexuala poate sa scada
  • Nivelul de energie e mai scazut, la fel si motivatia si dorinta de a realiza sarcinile si activitatile zilnice (de a merge la scoala sau la serviciu, sarcinile casnice zilnice, de a merge in parc sau la gradinita cu copiii etc.); de asemenea aceste persoane nu mai vor sa participe la activitati care inainte le faceau placere (pasiuni, hobby-uri, activitati recreative sau relaxante)

Interactiunea cu ceilalti

Multe persoane care sufera de depresie se ingrijoreaza in legatura cu relatiile lor personale, devin nefericiti si nemultumiti de familia lor, de partener sau de prietenii apropiati. Pot simti timiditate si chiar teama, ingrijorare atunci cand sunt in prezenta altor persoane, in special intr-un grup. Se simt singuri si izolati si, in acelasi timp, nu doresc sau nu vor sa se intalneasca cu nimeni, chiar si atunci cand au aceasta sansa.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834