Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

08
Apr

Ce este fobia?

Psiholog Cluj Ce este fobiaFobia e o teama intensa de anumite lucruri sau locuri, poate cauza un discomfort  emotional mare si afecteaza modul in care ne traim viata. Evitam situatiile care implica lucrul sau locul de care ne e teama si facem sacrificii mari pentru a le putea evita.

Cele mai frecvente tipuri de fobii intalnite sunt urmatoarele:

Fobia de animale – teama de animale (soareci, caini, serpi, paianjeni, pisici, gandaci, albine etc.) si evitarea locurilor in care persoana crede ca le-ar putea intalni.

Fobia de inaltimi – frica de a traversa poduri, de a merge in cladiri inalte, chiar si de a zbura; apare si teama de ameteala, de cadere, de panica, de comportament “ciudat”. Persoanele care au acest tip de fobie se comporta diferit in anumite situatii pentru a evita sentimentele negative intense pe care le-ar putea simti. Aceste comportamente pot include alegerea unui traseu mult mai lung pentru a evita traversarea unui pod, alegerea calatoriilor scurte sau unor mijloace de transport mai lente pentru a evita zborul cu avionul, refuzarea invitatiilor la anumite evenimente sau persoane pentru a evita cladirile inalte.

Claustrofobia – frica de spatiile inchise, stramte, mici, cum ar fi lifturile, beciuri, bancheta din spate a unei masini cu doua portiere. Unele persoane evita zborul cu avionul nu din cauza fobiei de inaltimi, ci pentru ca simt teama in momentul in care usa avionului e inchisa si se simt prinsi in capcana.

Fobia de intuneric – e o frica intalnita frecvent la copii si care poate sa apara chiar si la adulti (frica de a adormi fara a avea o lumina, frica de a merge singur noaptea, in spatii intunecate etc.).

Fobia de sange, boala sau ranire – teama de a vedea sange, operatii, accidente, de mirosul specific spitalelor, de vizite sau consultatii medicale (inclusiv stomatolog), de riscul de a avea o boala. Persoanele care au astfel de fobii evita spitalele, cabinetele medicale, cluburile sau barurile la ora inchiderii (cand cresc sansele unor certuri), ascultarea stirilor etc.

Fobia sociala – teama de a vorbi, manca, bea, scrie in public, de a nu face fata anumitor situatii (petreceri, nunti, discutii cu persoane necunoscute, de sex opus sau care reprezinta o autoritate). Poate sa apara si frica de critici, de a spune ceva nepotrivit, de rusine, de atentie din partea celorlalti. (Ce este anxietatea sociala?)

Agorafobia – teama de spatii aglomerate, cele mai frecvente fiind masini, autobuze, trenuri, magazine/supermarket, centre comerciale, teatru sau cinema, cozi, lifturi, a fi singur acasa, a fi departe de casa, biserica, restaurante sau baruri, cluburi, birouri foarte mari.

Toate aceste categorii pot fi totusi inselatoare, deoarece, in realitate, lucrurile sunt amestecate – oamenii au, de regula, mai mult de o fobie si nu exista un punct strict in care o frica normala se transforma in fobie.

Fobia nu e neaparat frica de un lucru sau loc specific, ci poate fi frica de ce s-ar putea intampla; spre exemplu, poate sa apara teama de un atac de panica, de pierdere a controlului, de imbolnavire, de comportament ciudat, de a te face de rusine, de „nebunie” sau chiar de moarte. Frica poate fi amplificata daca simti ca e dificil sa scapi din situatia respectiva sau daca ai putea atrage atentia asupra ta.

Evitarea anumitor situatii e un mod de a face fata sau un mecanism de aparare obisnuit. Compania unei persoane de incredere poate ajuta foarte mult prin faptul ca poate distrage atentia de la frica si prin sentimentul de siguranta asigurat. Multe persoane spun ii ajuta chiar si compania unui copil si se pot controla mult mai bine cand sunt responsabili de siguranta acestuia.

Fobiile sunt o forma specifica de stres – lucrurile care le cauzeaza sunt, de cele mai multe ori, aceleasi care cauzeaza orice alta forma de stres. Nu e clar intotdeauna din ce cauza unele persoane dezvolta o forma particulara de stres, insa stim ca cele mai intalnite cauze sunt urmatoarele:

Cauze directe – uneori exista un eveniment important in viata unei persoane care poate cauza aparitia unei frici intense.

Cauze indirecte – uneori persoanele nu isi dau seama cum a aparut o anumita fobie, iar aceasta e structura obisnuita a aparitiei stresului. Evenimentele de viata din anul precedent pot fi foarte importante si fobia poate fi declansata de un eveniment mic, nesemnificativ. Acesta poate parea putin important, dar daca apare la finalul unei perioade tensionate poate actiona ca picatura care umple paharul.

„Pregatirea” – daca privim lucrurile din punct de vedere teoretic, o persoana poate avea orice tip de fobie insa in viata de zi cu zi e foarte probabil sa dezvolte una dintre fobiile descrise mai sus. O explicatie e ipoteza „pregatirii” sau „predispozitiei” care sustine ca oamenii, atunci cand sunt in situatii stresante, dezvolta frici sau fobii de lucruri care ar putea fi periculoase pentru specia umana. Astfel, poate fi foarte util sa avem o frica „innascuta” de un paianjen care ar putea fi veninos (chiar daca simtul comun ne spune ca nu e veninos).

Semnale de siguranta – relationata cu „pregatirea” este si ideea cautarii unor semne care ne transmit faptul ca suntem in siguranta. Aceste „semnale” pot fi propria casa, casa unor prieteni sau rude, un loc public, biroul, o strada cunoscuta sau unde locuieste o persoana de incredere – oriunde ne putem refugia intrr-un moment de panica si unde ne simtim in siguranta.

Oricare ar fi cauzele aparitiei uneia sau mai multor fobii, acestea afecteaza mult viata de zi cu zi si pot duce la o suferinta emotionala intensa. In unele situatii, apar si alte probleme emotionale, cum ar fi atacurile de panica (Ce este panica? ; Psihologia si biologia panicii) sau starile depresive (Ce este depresia? ; Psihologia si biologia depresiei). Desi nu exista un tratament magic, cu efect imediat pentru fobie, vestea buna este ca poate fi tratata prin psihoterapie. Cu ajutorul psihologului si a interventiilor psihologice, intensitatea fricii si efectele acesteia vor scadea treptat, pana vor ajunge la nivelul unei temeri normale.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Trackbacks for this post
  1. Anxietatea Generalizata Terapie Cognitiv Comportamentala Psihoterapie
  2. Stres Post Traumatic - Psihoterapie

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *