Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

05
Jun

Anxietate generalizata

psihoterapie anxietate generalizata psiholog clujAnxietatea generalizata

Cu totii simtim, la un moment dat, o stare generala de neliniste sau sentimente de ingrijorare. Se pare ca aproape 2 din 5 persoane simt teama cel putin o data in fiecare zi. Tensiunea, sentimentul ca suntem stresati sau ingrijorarea in anumite momente e o reactie umana normala, care nu necesita interventia unui psiholog.  Cu toate acestea, pentru unele persoane, ingrijorarea si anxietatea sunt cronice si pot fi resimtite ca si cum ar prelua controlul asupra activitatilor zilnice. Ingrijorarea cronica e o parte a anxietatii generalizate care poate afecta pe oricine, indiferent de varsta. Se estimeaza ca aproximativ 1 din 20 de persoane simte la un moment dat in viata anxietatea generalizata.

Ce e anxietatea?

Senzatia de teama sau frica este, de fapt, un instinct de supravietuire atunci cand apare ca raspuns la o situatie periculoasa. Spre exemplu, gandeste-te cum ar fi daca un animal periculos s-ar apropia de tine. Cel mai probabil, ai raspunde cu teama. Iar asta te poate ajuta, deoarece atunci cand ne este frica organismul nostru trece printr-o serie de schimbari prin intermediul carora ne protejam (vezi si psihologia si biologia panicii).

Anxietatea poate fi simtita si in situatii mai putin amenintatoare. Spre  exemplu, sportivii simt un anumit grad de anxietate inaintea unui joc sau a unei competitii importante. Acesta poate fi chiar un lucru bun deoarece, in aceasta situatie, anxietatea ii stimuleaza si le da energie pentru competitie.

Ingrijorarea poate fi privita ca o verbalizare a modului in care rezolvam problemele in gand sau a modului in care privim evenimente sau situatii ce pot fi negative. Aceasta poate fi declansata atat de evenimente din viata noastra, cat si de anumite ganduri care apar deodata in mintea noastra. Ingrijorarea e caracterizata prin expresiile “Daca” sau “Dar daca” (spre exemplu, Dar daca imi pic examenul? Daca nu imi gasesc serviciu? Daca voi fi anxios in timpul interviului?). Ingrijorarea in limite normale dureaza putin si ajuta la rezolvarea problemelor.

Anxietatea devine o problema doar atunci cand e disproportionata cu situatia, adica atunci cand apare in situatii in care nu exista o amenintare reala sau un pericol. In unele cazuri, anxietatea anticipeaza anumite evenimente (cum ar fi interviul pentru un job, o nunta). In cazurile in care anxietatea e atat de puternica incat ne impiedica sa ne indeplinim sarcinile, aceasta interfereaza cu calitatea vietii si poate fi o problema.

Anxietatea generalizata

Cu toate ca ingrijorarile si teama sunt sentimente pe care cu totii le traim, la fel ca in majoritatea cazurilor, atunci cand sunt mult prea intense si mult prea frecvente ne pot face mult rau. Anxietatea generalizata poate sa apara daca preocuparile sunt:

 • Excesive;
 • Greu de controlat;
 • Persistenta – e ca si cum ar fi mereu in preajma noastra;
 • Cauzeaza disconfort si dificultati in viata de zi cu zi.

Pe langa caracteristicile prezentate mai sus, persoanele care sufera de anxietate generalizata si  ajung in cabinetul psihologic spun ca au si simptome precum cele de mai jos:

 • Se simt agitati, ca si cum nu isi gasesc linistea, nu reusesc sa se relaxeze;
 • Au sentimentul de stat ca pe ghimpi;
 • Simt tensiune fizica sau lipsa de putere in corp;
 • Au probleme legate de somn (vezi Insomnia);
 • Au probleme de concentrare;
 • Prezinta o stare de iritabilitate sau irascibilitate;
 • Sunt mereu obositi sau usor epuizati;
 • Evita anumite situatii sau evenimente.

Un alt aspect important al acestei tulburari este ca anxietatea apare in mai multe domenii din viata persoanei, cum ar fi relatiile cu ceilalti, viata profesionala sau scolara, sanatatea. Aceasta caracteristica face diferenta intre anxietatea generalizata si alte tipuri de anxietate (cea sociala, fobiile specifice) in care ingrijorarile sau frica sunt specifice anumitor situatii sau obiecte.

Cum ajung ingrijorarile si temerile normale sa devina cronice?

Nu exista un raspuns simplu la aceasta intrebare, avand in vedere faptul ca suntem foarte diferiti unii de ceilalti. Cu toate acestea, s-au identificat cativa factori importanti care pot contribui la declansarea anxietatii generalizate.

Factori biologici

Nu putem spune ca o anumita gena e asociata cu aceasta tulburare. Insa s-a constatat ca putem mosteni o predispozitie sau vulnerabilitate generala care poate sa conduca la dezvoltarea anxietatii generalizate sau a altor probleme de anxietate sau de dispozitie.

Factori psihologici

E important sa retinem ca, desi factorii biologici ne pot predispune sa dezvoltam tulburari de anxietate, nu toti cei care au aceasta vulnerabilitate vor avea probleme de anxietate. Iar asta si pentru ca sunt foarte importante stilul de viata a persoanei, tipul de situatii si evenimente din viata sa si modul in care le face fata acestora.

Evenimentele stresante, traumatice si greu de controlat pot contribui la dezvoltarea anxietatii generalizate. In astfel de situatii, unele persoane pot ajunge sa creada ca viata e periculoasa si imprevizibila si ca ingrijorarile referitoare la un posibil viitor sumbru e cea mai buna modalitate de a face fata provocarilor. Mai  mult, pot ajunge sa creada ca ingrijorarile excesive ii ajuta sa isi dezvolte un simt al sigurantei si al controlului pentru ca vor fi mai bine pregatiti pentru orice s-ar intampla.

Anxietatea poate sa apara si atunci cand suntem inconjurati de persoane care ne dau informatii despre pericolele posibile si despre cum sa le facem fata. Spre exemplu, un copil poate sa invete si sa copieze comportamentul parintilor daca ii vede ca isi fac mereu griji despre ce ar putea sa se intample rau. Sau poate i s-a spus ca “E bine sa te ingrijorezi deoarece asta te face sa fii o persoana mai constiincioasa si mai bine pregatita”. Aceste mesaje indirecte sau directe ne pot creste sansele sa devenim anxiosi.

Anxietatea se poate agrava atunci cand incepem sa evitam situatii de care ne temem sau nu suntem siguri. Daca persoane importante (cum sunt parintii, fratii, partenerii sau colegii) sustin aceasta evitare, anxietatea e mentinuta si chiar amplificata pe termen lung. De regula, cei apropiati ne sustin atunci cand incercam sa evitam ceva din dorinta de a ne face bine sau pentru ca nu vor sa ne vada ca ne simtim rau. Cu toate acestea, tolerarea unui disconfort minor si confruntarea sau rezolvarea anumitor probleme pot impiedica agravarea anxietatii pe termen lung.

Tratament

Anxietatea generalizata nu e usor de diagnosticat deoarece unele simptome se suprapun cu cele ale depresiei sau ale altor tulburari de anxietate. Din acest motiv e importanta solicitarea unei evaluari psihologice atunci cand va confruntati cu simptome similare celor prezentate mai sus.

De cele mai multe ori, persoanele care sufera de anxietate generalizata nu solicita tratament fie din cauza sentimentului de rusine (nu vor ca altcineva sa afle ca nu se pot controla), fie pot crede ca asa au fost mereu si sunt nevoiti sa traiasca in continuare cu anxietatea.

Tratamentul psihologic recomandat in aceasta tulburare este psihoterapia cognitiv-comportamentala. Aceasta poate include :

 • Tehnici de relaxare pentru a reduce tensiunea resimtita;
 • Tehnici de gestionare a  gandurilor negative despre ingrijorare;
 • Invatarea modalitatilor de confruntare si indepartare a ingrijorarilor;
 • Invatarea unor strategii de rezolvare si gestionare a problemelor;
 • Invatarea unor modalitati prin care sa fim mai putin atenti la aspectele negative si concentrare asupra prezentului.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Trackbacks for this post
 1. Stres Post Traumatic - Psihoterapie
 2. ADH - Tipuri de tulburare Caracteristici predominate ale ADHD-ului
 3. Tulburarea dismorfica corporala - Psihoterapie

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *