Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

09
Feb

Schimbi becul – primesti mai mult sex

Traim in secolul 21, insa studii recente sugereaza ca daca pastram valorile traditionale avem beneficii. Asta daca va place sexul.

Ceea ce ne-a surprins a fost cat de puternica e legatura dintre impartirea traditionala a sarcinilor casnice si frecventa sexului.  (J. Brines)

Psiholog Cluj Studi despre cupluUn studiu facut la Universitatea Washington arata ca femeile si barbatii casatoriti care isi impart sarcinile casnice intr-un mod traditional (sotia gateste, face cumparaturi si curatenie, iar sotul se ocupa de reparatiile din casa, de plata facturilor si de intretinerea masinii) raporteaza ca au parte de mai mult sex, spre deosebire de cuplurile care nu fac asta. Aceste rezultate sunt in contradictie cu studii mai vechi care au ajuns la concluzia ca barbatii care participa mai mult la “treburiele casnice” au parte de sex mai frecvent, acesta fiind un fel de “moneda de schimb”. Rezultatul? Barbatii au fost trimisi la cratita si la curatenie. Insa aceste cercetari nu au analizat si tipul de sarcini pe care sotii le realizau.

Cum s-a ajuns insa la aceste rezultate foarte mediatizate? In primul rand, contributia barbatilor la sarcinile casnice contribuie la satisfactia maritala a femeilor. Satisfactia maritala e asociata cu o frecventa mai mare a activitatii sexuale in cuplu. In al doilea rand, sotii  care realizeaza mai multe sarcini specifice barbatilor acasa conduc la perceptia generala ca barbatii ajuta mai mult la intretinerea locuintei (a caminului) si contribuie la impartirea sarcinilor casnice.

Se pare ca in cuplurile care isi impart sarcinile intr-un mod traditional, frecventa actelor sexuale intr-o luna este, in medie, cu 1,6 mai mare (spre deosebire de 5/luna la celelalte cupluri). Autorii au analizat aceasta frecventa, in mare parte, ca raspuns la afirmatiile mediatizate referitoare la acest subiect (“Barbatii care gatesc si  fac curatenie au parte de mai mult sex”). Insa majoritatea cuplurilor nu sunt interesate doar de frecventa sexuala, ci si de satisfactia sexuala, iar asta necesita studii viitoare care sa analizeze si satisfactia maritala si sexuala a cuplurilor.

In ultimii ani s-a vorbit mult despre egalitatea sexelor, despre rolul si drepturile femeilor in societatea noastra, despre cum femeile si barbatii isi impart sarcinile atat in viata profesionala, cat si in cea personala, de acasa ( asa cum spunea cineva, “amandoi vanam mamutul, amandoi sa facem snitele”).

Barbatii care refuza sa ofere ajutor in casa pot contribui la conflictele din cuplu si scad satisfactia maritala a sotiilor lor” (S. Kornich).Barbatii/sotii nu ar trebui sa foloseasca aceste rezultate drept argumente si scuza pentru ca nu gatesc, nu fac curatenie, cumparaturi sau alte sarcini asociate intr-un mod traditional  femeilor. Stim cu totii ca multor barbati le place sa gateasca si fac asta foarte bine – drept dovada, cei mai multi bucatari sunt barbati.  Rezultatele nu intaresc credinta “Locul femeii este la cratita”, ci atrag atentia asupra importantei impartirii sarcinilor casnice intr-un mod  cat mai benefic celor doi parteneri care locuiesc impreuna (casatoriti sau nu).

Concluzia: Ajutati-va sotia acasa si veti fi amandoi mai satisfacuti!

Psiholog Ana Moldovan

Sursa : S. Kornrich, J. Brines, K. Leupp (2012): Egalitarianism, Housework, and Sexual Frequency in Marriage. American Sociological Review

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *