Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

08
Jun

Stres Post Traumatic

trataeaz trauma psiholog psihoterapeutTrauma – Stres Post Traumatic

Cu totii trecem prin experiente cu incarcatura emotionala puternica, insa exista si o serie de momente extrem de stresante care se numesc traume sau experiente traumatizante. Persoanele care au fost in mod direct influentate de unele tragedii sau evenimente devastatoare, in calitate de supravietuitori, salvatori, victime sau martori oculari, pot suferi de pe urma efectelor traumei traite.

Lucrurile ce transforma o experienta intr-o trauma sunt ingrozirea, neajutorarea, frica, accidente grave, amenintarile cu moartea sau leziunile psihologice, dar si postura de martor la suferintele altora poate afecta unele persoane, cauzandu-le traume psihice. Atat in timpul, cat si in urma expunerii la astfel de trairi, este de asteptat sa rezulte o reactie emotionala profunda. In general oamenii trec in mod diferit peste astfel de episoade, insa exista o serie de strategii  comune de a face fata acestor situatii, ce sunt asociate cu ajustarea post-traumatica. De exemplu, este indicat sa se caute alinare in bratele celor dragi si ca persoanele ce trec prin astfel de experiente sa se angajeze in diverse activitati de relaxare ( ex. reprize de somn, plimbari, momente de liniste si meditare). Un alt lucru ce nu trebuie neglijat, conform zicalei vechi, este ca “timpul vindeca toate ranile”, iar frica intensa, anxietatea si durerea rememorarii lucrurilor ingrozitoare vor descreste gradual in intensitate odata cu trecerea timpului. In mod surprinzator, majoritatea persoanelor reusesc, impreuna cu psihologul, sa treaca peste traumele avute si in aproximativ o luna revin la vechea rutina.

Insa doar un mic procentaj din randul persoanelor care trec prin anumite traume ajung sa sufere emotional sau psihic de tulburari acute de stres. Semnalmentele acestei afectiuni se manifesta de regula in prima luna de la evenimentul declansator. Tulburarea de stres post-traumatic este posibil sa survina in cazul problemelor ce persista sau se agraveaza dupa aproximativ o luna de la experienta traita.

 

Ce este tulburarea de stres post-traumatic ?

Tulburarea de stres post-traumatic reprezinta setul semnificativ de simptome neplacute sau probleme legate de expunerea in fata unei traume, care persista mai multe saptamani sau luni dupa petrecerea evenimentului. In continuare vom prezenta  cele mai comune simptome ale tulburarii de stres post-traumatic si trebuie retinut faptul ca aparitia dificultatilor poate duce la devierea de la parcursul normal al vietii si ca in acest caz se recomanda apelarea unui specialist.

  • Retrairea: “Amintirile ma bantuie”.

Intamplarea nefericita a marturiei unei catastrofe face ca majoritatea persoanelor sa ajunga sa creada ca niciodata nu vor putea sa treaca peste acel eveniment sau ca o sa reuseasca sa-l stearga din memorie. Pana si cele mai vagi imagini sau alte sunete reminescente traumei, pot intrerupe sau domina gandurile. In anumite cazuri intervine deja-vu-ul, senzatia de repetare a acelui eveniment traumatizant. Cosmarurile strans legate de trauma traita sunt comune si insotesc o serie de sentimente precum frica, tensiunea sau anxietatea, ce duc la cresterea pulsului, palpitatii ale inimii, atacuri de panica si transpiratie excesiva.

  • Eschivarea: “Nu pot sa fiu in preajma lucrurilor ce imi amintesc de ceea ce s-a intampat”.

Teama de a fi in sau pe langa lucrurile ce declanseaza amintirea unui eveniment traumatic ( de ex.: a fi in preajma unor anumiti oameni sau in anumite locuri) poate duce la fenomenul denumit generic “tinut in casa” . Mai mult de atat, in timp ce unii incearca sa evite situatiile ce le-ar aminti de trauma, altii incearca sa evite gandurile si trairile legate de evenimentele traumatizante. Unele persoane nici macar nu pot urmari stirile ce descriu acel eveniment. Acest tip de comportament nu conduce la un sentiment de usurare, ci dimpotriva, poate spori senzatiile de frica, mahnire, izolare sau furie.

Trauma implica, in general, pierderea de vieti omenesti: a parintilor, a sotului, a copilului, a colegului de munca sau a prietenului – sau pierderea sigurantei zilei de maine. Durerea sau supararea cazuate de pierderea persoanei dragi pot fi intr-atat de coplesitoare si dificil de discutat, incat persoana respectiva poate ajunge sa nu mai simta emotiile la intensitatea normala. Cei care trec printr-o trauma se simt vinovati ca nu au sentimente  pe care cred ei ca “ar trebui” sa le aiba, ca nu simt tristete sau compasiune pentru cei care au murit, etc. Acest sentiment de vinovatie, impreuna cu “amorteala” afectiva, poate duce la izolare si intreruperea oricarui contact cu societatea.

Un alt mod al persoanelor traumatizate de a evita anxietatea este numit disociere. Aceasta modalitate este des intalnita si poate fi identificata prin urmatorul tipar comportamental: persoanele se decupleaza voit de mediul inconjurator si reusesc sa nu isi faca simtita prezenta, sa se ascunda, chiar daca sunt inconjurati de oameni, nu ii asculta pe ceilalti si, chiar daca sunt prezenti fizic, mintea le este in alta parte.

  • Hiperexcitabilitatea : “ Nu ma pot linisti”.

Persoanele ce au fost traumatizate, de obicei, sunt destul de nelinistite. Desi nu este foarte evident, organismul persoanelor ce au fost afectate de un eveniment traumatizant ar putea depune munca suplimentara; pulsul inimii, tensiunea arteriala si excesul de transpiratie pot fi peste limitele normale. De multe ori raspunsul la ceea ce se intampla in jur, ca de exemplu un zgomot ascutit, ii poate face sa tresara, un claxon le poate mari pulsul sau ii poate face sa se piteasca tinandu-si capul intre genunchi. Astfel de persoane pot deveni ultrasensibile si usor iritabile sau pot chiar sa isi caute si sa-si gaseasca un “refugiu” in alcool sau droguri.

Este absolut normal ca o persoana sa fie profund afectata de o tragedie ce s-a abatut asupra sa si in general nu trebuie exagerata grija in privinta starii psihice, insa daca numarul de probleme continua sa creasca, se recomanda consultarea unui psiholog pentru stabilirea unui diagnostic, absolut necesar in procesul de vindecare.

  • Importanta psihoterapiei in gasirea alinarii

Psihoterapia cognitiv comportamentala poate ajuta o persoana sa isi gaseasca alinarea in multe dintre problemele descrise mai sus. Majoritatea psihologilor sunt de acord cu faptul ca persoana care reuseste sa-si faca curaj sa povesteasca trauma suferita e cu un pas mai aproape in a fi mai stapana pe situatie. In plus, cu cat ajutorul primit din partea psihologului survine mai repede, cu atat  cresc sansele ca problemele sa fie evitate sau prevenite. Psihoterapeutii se concentreaza in special pe doua obiective fundamentale in tratarea pacientului : sa scada nivelul anxietatii sau al hiperexcitabilitatii si sa ajute la dezvoltarea  relatiilor pacientului  cu familia, prietenii sau colegii de munca. Acest lucru se face de obicei intr-un mod gradual.

Victimile traumei sunt prinse intr-un cerc vicios in care memoriile si gandurile nefericitului eveniment revin, iar din cauza faptului ca prima reactie este aceea de a le innabusi, aceste persoane nu ajung sa le inteleaga si sa le proceseze. In cadrul terapiei cognitiv comportamentale persoana respectiva este asistata in procesarea memoriilor si ajutata sa gaseasca modul in care aceste trairi sa devina tolerabile. Amintirile nu vor fi niciodata pozitive, insa ele nu vor mai provoca suferinte psihologice intense. Rolul psihologului este acela de a a-l ajuta pe pacient in a intelege cat mai bine legatura dintre pararerile pe care le are legate de eveniment si realitate. Psihologii ii invata deseori pe cei care au nevoie cum sa-si refaca relatiile cu cei din familie, cu prietenii si cum sa-si stapaneasca furia.

  Telul final este acela de a readuce pacientul la nivelul initial de sanatate psihologica. In unele cazuri, in functie de gravitatea problemei, se poate recomanda si medicatia, in special pentru reducerea simptomelor foarte  severe de depresie sau anxietate ce pot insoti tulburarea de stres post-traumatic.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *