Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

18
Jun

Tulburarea dismorfica corporala

tulburarea dismorfica corporala psiholog psihoterapieTulburarea dismorfica corporala

Tulburarea dismorfica corporala se manifesta prin preocuparea si ingrijorarea excesiva pentru un defect fizic (existent sau imaginar). Unii cercetatori incadreaza aceasta afectiune ca fiind o tulburare de sine-statatoare, in timp ce altii o considera o forma, un subtip al tulburarii obsesiv-compulsive. Psihologii au observat ca pacientii diagnosticati cu tulburarea dismorfica corporala, de cele mai multe ori sufera si de alte tulburari anxioase, inclusiv tulburarea obsesiv compulsiva, tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea de panica sau de tulburari de alimentatie, ca bulimia si anorexia. Desi structura afectiunii se aseamana cu cea a tulburarii obsesiv compulsive, aspectul esential care le diferentiaza este specificitatea obsesiilor si a compulsiilor, in cazul tulburarii dsmorfice acestea fiind  legate strict de aspectul fizic.

Simptomele tulburarii dismorfice corporale, manifestate prin ingrijorarea permanenta asupra fizicului sau asupra unei anumite parti a corpului, sunt auto-induse si creeaza un nivel de stres foarte mare, care de cele mai multe ori perturba capacitatea de functionare a persoanei respective. Astfel, cei care sufera de aceasta afectiune isi ocupa mintea si se concentreaza exclusiv asupra obsesiei corporale si au nevoie ca cei din jurul lor sa ii linisteasca. Desi se uita in oglinda ori de cate ori au ocazia, sunt permanent nemultumiti si macinati de un sentiment de nesiguranta.

Diagnosticarea tulburarii dismorfice corporale

Tulburarea dismorfica corporala nu trebuie confundata cu sentimentele de nesiguranta in privinta felului in care arata, pe care orice om le poate trai in anumite momente. Multe persoane sunt foarte critice in privinta aspecului lor fizic, iar unii sunt dispusi sa recurga la metode felurite si complexe pentru a schimba aspectele de care sunt nemultumiti. Operatiile estetice beneficiaza de o popularitate crescuta si din ce in ce mai multi oameni sunt dispusi sa recurga la aceste proceduri de “corectare”, in ciuda riscurilor pe care le implica. Cei care recurg la operatiile estetice fara a suferi de tulburarea dismorfica corporala sunt multumiti, in general, de rezultatele procedurilor, pe cand cei care sufera de aceasta afectiune continua sa fie nemultumiti de aceeasi parte a corpului sau isi creeaza o obsesie asupra unui alt aspect fizic.

Tulburarea dismorfica corporala presupune un nivel ridicat de stres, care se resimte in functionarea normala a corpului, iar obsesiile create duc la un mare consum psihic.  Mai mult, simptomele provoaca dificultati in relatiile interpersonale si afecteaza performantele profesionale. Ideile fixe asupra fizicului pe care le cauzeaza boala distorsioneaza perceptia de sine si duc la imposibilitatea de a evalua in mod obiectiv aspectul fizic. Uneori, persoanele care sufera de aceasta tulburare pot percepe normal aspectul altor persoane, problematica fiind doar imaginea despre ei insisi.

Simptome

Grija excesiva acordata aspectului fizic este unul dintre pricipalele simptome ale tulburarii dismorfice corporale, insa aceasta tulburare poate fi diagnosticata atunci cand, pe langa acest aspect, se observa aparitia unor comportamente compulsive. Cele mai comune sunt: cautarea permanenta a reasigurarilor si a linistirii din partea celor din jur, pierderea timpului cu asortarea hainelor, retragerea din activitatile sociale, probleme in relatiile intime sau chiar lipsa acestora, dificultati de socializare, cautarea permanenta a imperfectiunilor corpului. In cazurile extreme simptomele bolii duc la efectuarea de operatii estetice care nu sunt necesare, la scaderea stimei de sine, depresie, furie, anxietate, izolare, tulburari de alimentatie sau chiar la sinucidere. Acesti oameni devin atat de obsedati de aspect, incat isi pierd tot timpul cu preocupari legate de haine, machiaj, bijuterii, iar o simpla plimbare cu masina sau mersul la piscina poate sa le declanseze o cantitate enorma de stres.

Cei care sufera de tulburarea dismorfica corporala cer de obicei reasigurari de la persoanele apropiate. Cu toate acestea, raspunsurile la intrebările repetate ale bolnavilor  duc la noi intrebări ale acestora, puse sub alte forme, pline de incertitudini. Aceste compulsii nu le sunt de nici un ajutor, ci , mai degraba, le consolideaza sistemul de valori false si fixatii nesanatoase, care conduc la alte manifestari compulsive, creand un cerc vicios.

Persoanele diagnosticate cu alte tulburari anxioase sunt mai predispuse spre a dezvolta tulburarea dismorfica corporala. Desi pare greu de crezut, cercetarile arata ca numarul barbatilor care sufera de aceasta afectiune este mai mare decat cel al femeilor. Sunt speculatii care sugereaza ca simptomele bolii la femei sunt, de obicei, interpretate ca fiind comportamente normale, specifice si astfel sunt trecute cu vederea si raman netratate.

Declansarea acestei tulburari nu survine o data cu o anumita varsta, insa de cele mai multe ori simptomele apar in adolescenta.

Cauze

Cauzele specifice ce duc la aparitia tulburarii dismorfice corporale nu sunt cunoscute, dar majoritatea expertilor considera ca factorii sociologici si biologici au un rol in dezvoltarea acestei afectiunii.

Impactul tulburarii dismorfice corporale asupra vietii de zi cu zi

In momentul in care o persoana este preocupata constant de aspectul fizic, care devine centrul atentiei, ii afecteaza relatiile sociale si ii creeaza o perspectiva nesanatoasa asupra vietii in general, este necesar sa se apeleze la ajutor specializat. Aceaste semne trebuie sa traga semnalul de alarma, deoarece conduc la crearea unei obsesii periculoase.

Gradul in care  aceasta tulburare afecteaza viata personala difera, in functie de severitatea simptomelor manifestate si de capacitatea pacientului de intelegere si cooperare pe parcursul tratamentului psihologic specializat. Severitatea bolii se poate clasifica in functie de parerea pe care o are bolnavul despre aspectul sau fizc. Astfel, gravitatea este masurata pe o scara a perceptiei de sine si se incadreaza intre un nivel bun si unul foarte slab. Cei care au despre sine o perspectiva complet deformata (un nivel slab) sunt cei care recurg la metode extreme si formeaza obsesii si compulsii daunatoare, cu consecinte grave.

Persoanele diagnosticate cu aceasta tulburare sunt dezavantajate de simptomele bolii in mentinerea relatiilor personale, deoarece grija lor pentru imperfectiunile corpului poate sa ii faca sa nu iasa din casa sau sa isi ocupe tot timpul cu obsesia creata. Unii petrec mai mult de 12 ore pe zi pentru a-si aranja sau ascunde partile corpului de care sunt nemultumiti. Pe langa lipsa increderii in sine si permanentele neplaceri pe care si le creeaza singuri, isi contureaza si impresia ca cei din jur ii vor examina cu aceeasi duritate si vehementa sau ca se vor uita insistent, vor rade sau vor discuta despre defectul lor. Toti acesti factori ii pun pe bolnavi in dificultatea de a desfasura activitatile normale de zi cu zi.

Tratament

Exista tratamente excelente pentru tulburarea dismorfica corporala. Terapia cognitiv comportamentala este cea mai de succes in tratarea acestei afectiuni, prin tehnicile de expunere si prevenire a raspunsului. De asemenea, psihoterapeutul poate utiliza, combinat, exercitiile de constientizare, restructurarea cognitiva sau tehnica intrebarilor Socratice.

Cum fiecare caz este diferit, de regula medicatia nu este eficienta in cazul tulburarii dismorfice corporale. Pentru cei care au un nivel  crescut de anxietate se prescriu medicamente pentru reducerea acesteia.

Terapia cognitiv comportamentala este considerata de psihologi drept cel mai eficient tratament al acestei afectiuni, fiind inregistrate multe cazuri de bolnavi care, prin aceasta metoda, au reusit cu succes sa scape de boala. Ideal este ca familia sa se implice, oferindu-si suportul, intelegerea si dragostea. Deseori oamenii care sufera de aceasta afectiune sunt perceputi de ceilalti ca fiind superficiali si egocentrici. De aceea este foarte important ca familiile sa inteleaga faptul ca tulburarea dismorfica corporala este o boala ce necesita tratament si sa-i determine pe bolnavi sa caute ajutor specializat cat mai repede, deoarece simptomele se pot agrava.

Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *