Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

14
Jun

Tulburarea Obsesiv Compulsiva

tulburarea obsesiv compulsiva ocd tocTulburarea Obsesiv Compulsiva (TOC)

Mult mai des intalnita decat se credea, tulburarea obsesiv compulsiva are parte de o atentie sporita din partea publicului. Rapoartele media sunt frecvente, insa nu intotdeauna sunt  si cele mai corecte. Termenii “obsesiv” si “compulsiv” sunt uneori aplicati incorect in unele dificultati psihologice, cum ar fi practicarea jocurilor de noroc sau mancatul in exces, lucruri care sunt total diferite de tulburarea obsesiv-compulsiva. Din cauza metodelor diferite de terapie fata de cele aplicate in cazul altor tulburari, este importanta intelegerea pe deplin a tulburarii obsesiv-compulsive pentru stabilirea clara a unui diagnostic.

Ce sunt obsesiile?

Obsesiile sunt idei, ganduri, imagini sau impulsuri fara sens si care “ne stau in cale”. Acestea continua sa persiste chiar si atunci cand o persoana incearca sa le ignore sau sa le uite. Senzatiile pe care le provoaca sunt neplacute si nedorite si pot provoca anxietate, vina, rusine sau alte sentimente inconfortabile. Cele mai des intalnite sunt sentimentele de ingrijorare in privinta faptului ca anumite obiecte sau chiar anumiti oameni ar putea fi “contaminati” cu germeni, boli, noroi sau chimicale. Aceasta frica este completata de impulsul de a se spala sau curata imediat. Alte obsesii se manifesta in privinta ingrijorarii uitarii usilor, geamurilor sau a aparatelor electrocasnice deschise, sau ca anumite hartii importante au fost aruncate, unele greseli au fost facute, etc.

Gandurile infricosatoare despre jefuitul casei, incendii si alte pierderi semnificative insotesc aceste frici, formand o parte a ideii obsesive. Unele ganduri obsesive sunt legate de accidente sau evenimente nefericite care ar putea sa se intample daca persoana respectiva nu repeta anumite obiceiuri sau ganduri superstitioase, iar altele pot fi de natura distructiva, fiind impulsionate de dorinta arzatoare de a provoca dureri altei persoane.

Obsesiile sunt de diferite forme. Majoritatea persoanelor sunt ingrijorate de multele idei, ganduri, imagini sau impulsuri care stau la baza temerilor obsesive. In timp ce pentru oamenii obisnuiti cele mai mari ingrijorari sunt SIDA, alte boli incurabile sau degradarea mediului, pentru  cei care sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva, impulsul este sa exagereze in privinta riscului anumitor probleme minore, lucru ce ii face sa practice anumite obiceiuri  obsesive pentru a scapa de ingrijorari.

Ce sunt compulsiile?

Compulsiile, denumite si ritualuri, sunt de obicei actiuni ce se repeta, dar uneori sunt tipare de gandire ce sunt efectuate pentru a inlatura o obsesie tulburatoare. Ritualurile sunt practicate conform unor reguli clare sau  intr-o maniera rigida si sunt excesive. Persoana recunoaste ca aceste ritualuri nu sunt rezonabile, dar se simte incapabila in a le controla. In majoritatea cazurilor compulsiile sunt strans legate de tipul obsesiei fata de care se incearca tratarea sau chiar prevenirea. Deoarece compulsiile reduc temporar nivelul disconfortului, ritualurile intra in sfera obisnuintei, iar persoanele ce sufera de tulburarea obsesiv-compulsiva au adesea dificultati in a le controla, ajungandu-se pana in punctul in care acestea interfereaza cu viata si functionarea persoanei la scoala, acasa sau la locul de munca.

Exemple de compulsii:

  • Spalatul mainilor, dusul sau curatarea in exces pentru a indeparta “contaminarile”
  • Verificari multiple pentru a preveni temutele pericole cum ar fi: jaful, incendiul, pierderea lucrurilor importante
  • Repetarea unor obiceiuri sau a unor ganduri pentru a evita intamplarea unor catastrofe: aranjarea intr-o anumita pozitie a lucrurilor inainte de a incepe activitea sau nevoia de a auzi in repetate randuri cum ca pericolele “iminente” nu au cum sa se intample.

Unele compulsii sunt efectuate doar la nivel mintal, fara manifestari de comportament. Exemplele includ rugaciunea pentru a alunga vina legata de un gand nedorit sau repetarea unor imagini sau fraze in minte pentru a preveni “o catastrofa”.

Caracteristici comune:

Cei care sufera de obsesii si compulsii au variatii majore ale caracteristicilor de personalitate, circumstantelor vietii si ale gradului de perturbare cauzate de aceste simptome, cu toate ca este dificil de trasat o concluzie cu privire la obsesiile lor. Unii cercetatori au sugerat ca persoanele ce sufera de TOC au avut parte in copilarie,  de o crestere etica si perfectionista si ca acestea tind sa evite greselile mai mult decat persoanele ce nu devin atat de anxioase.

Majoritatea celor ce sufera de TOC par a supraestima riscul implicat in preocuparile lor obsesive, iar unii  aleg sa nu-si asume nici un fel de risc. Alte persoane pun la indoiala capacitatea lor de a lua deciziile corecte si adesea apeleaza la cei din jur pentru reasigurari. Pe de alta parte, multe persoane nu prezinta aceste trasaturi si par a avea o viata sociala si profesionala destul de normala.

Tratamentul:

Cea mai raspandita si acceptata metoda de tratament este psihoterapia cognitiv comportamentala, in care se folosesc proceduri cunoscute drept “Expunerea si prevenirea raspunsului (ritualului)”. Prin aceasta metoda de tratament, psihologul ajuta pacientul sa realizeze o lista cu temerile obsesive, situatiile evitate, gandurile ocolite si o lista cu toate ritualurile compulsive. Apoi lista este aranjata in conformitate cu disconfortul trait. In contiunarea tratamentului, psihologul confrunta pacientul cu situatiile ce declanseaza anumite anxietati pentru o perioada indelungata de timp. Cu aceasta expunere indelungata, fara angajarea ritualurilor specifice, nivelul anxietatii incepe sa se micsoreze de la sine. Pe parcusul terapiei pacientul este supus sa faca fata celor mai dificile situatii pana cand toti factorii temerii inscrisi pe lista se diminueaza si nu mai provoaca nici un fel de discomfort.

E important de subliniat faptul ca relatia ce se formeaza  intre pacient si psiholog contribuie mult in procesul terapeutic, deoarece in unele etape ale tratamentului pacientul  se confrunta, alaturi de psiholog, si cu anumiti factori externi, cum ar fi: restaurantele, toaletele publice, pietele, etc.).

In unele cazuri expunerea poate fi doar la nivel de imaginatie, in care persoana respectiva se vizualizeaza trecand pas cu pas prin situatia special creata pentru a declansa frica obsesiva.

In anumite terapii, compulsiile sunt reduse gradual: in timp ce persoana este expusa la fiecare situatie infricosatoare este indemnata sa nu practice niciun ritual compulsiv dupa expunere. Psihoterapeutul nu foloseste forta ci se bazeaza pe motivatia pacientului de a imbunatati si a depasi supunerea in fata ritualurilor. Cercetarile efectuate pe expunere si preventie ritualica au arata ca in jur de 65 – 75 % din cei care sunt tratati prin aceste metode au aratat imbunatatiri semnificative care s-au pastrat ani de-a lungul.

Tratamentul medicamentos

Desi au fost incercate multe medicamente penru tratarea tulburarii obsesiv-compulsive, cercetarile arata ca doar un anumite medicamente, ce produc schimbari sistemului serotoninergic, au cel mai mare succes in a reduce din obsesii si compulsii. Tratamentul cu medicamente pare a fi o solutie viabila pentru persoanele ce sufera de TOC, insa in momentul in care medicamentatia este intrerupta, procentajul recidivei este destul de mare. De aceea specialistii recomanda ca acest tip de tratament sa fie combinat cu terapia cognitiv comportamentala obtinerea unor rezultate stabile.

 Psiholog Ana Moldovan

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Trackbacks for this post
  1. Tulburarea dismorfica corporala - Psihoterapie

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *