Blog

Psiholog Cluj: Ana Moldovan

14
Feb

Valentine’s Day… ne face bine?

Psiholog Cluj Ziua IndragostitilorDesi noi, romanii, avem propria sarbatoare traditionala a indragostitilor si a iubirii (Dragobete – 24 februarie), am inceput de cativa ani sa imprumutam si Valentine’s Day. Unii condamna Ziua indragostitilor din 14 februarie spunand ca e superficiala, comerciala si importata din Vest. Altii sarbatoresc impreuna cu cei dragi si profita de aceasta zi pentru a-si exprima iubirea. Mass-media si comerciantii se bucura cu gandul la profit.

Fiecare priveste aceasta zi asa cum alege sa o faca (sau nu?). Dar care sunt costurile si beneficiile (sau avantajele si dezavantajele) acestui Valentine’s Day atat de mediatizat?

 Bineinteles, atunci cand spun “costuri” aveti tendinta sa va ganditi la cati bani cheltuiti pe trandafiri, bomboane de ciocolata in forma de inima, jucarii de plus, cine si excursii romantice, inele de logodna  etc. Iar cand spun “beneficii” la ce va ganditi oare?

Nu vreau sa contest frumusetea si importanta acestei zile, insa cred ca e bine sa stim si care ar putea fi cateva dintre dezavantajele mediatizarii ei din punct de vedere psihologic. In primul rand, Valentine’s Day poate conduce la o scadere a asteptarilor pe care le avem de la relatie si de la partener si creeaza contextul in care ne comparama intr-un mod nefavorabil propria relatie si partenerul cu alte relatii si alti potentiali parteneri. Cand se apropie aceasta perioada a anului, incepem sa ne gandim cum sa ne exprimam iubirea, prin ce metode si strategii sa impresionam persoana iubita. Suntem bombardati de anunturi si reclame despre “cadoul perfect” si de imaginea “cuplurilor perfecte”. In acelasi timp, avem asteptari si din partea partenerului, ce ar putea sa ne daruiasca, cum ar putea sa ne impresioneze, cat timp ne va acorda… iar daca nu se intampla asa cum ne dorim suntem dezamigiti, nemultumiti, suparati. Toate aceste sentimente reduc calitatea relatiei (satisfactia in cuplu, scade sentimentul de fericire si de angajament etc.). In cuplurile in care exista deja probleme sau dificultati, aceasta perioada poate fi ca un catalizator, adica sporeste sau grabeste impactul problemelor asupra relatiei si asupra celor doi parteneri. Psihologii au constatat ca, in astfel de situatii, Ziua Indragostitilor poate creste probabilitatea despartirilor (aceasta creste de 2.55 ori in aceasta perioada). Cuplurile care trec printr-o perioada dificila au o sansa mai mare sa se desparta, fata de cele in care exista armonie. Suna putin infricosator, insa nu e nevoie sa va speriati, chiar daca aveti probleme in cuplu. Cu totii trecem si prin perioade mai dificile si orice problema are si solutii, important este sa gasim solutia cea mai potrivita noua.

Tot in aceasta perioada a anului e intalnita mai des si o problema medicala, asa numitul sindrom al “inimii frante”. Sindromul apare de obicei in situatii in care traim o suferinta emotionala intensa (o despartire dureroasa, moartea unei persoane dragi, pierderea locului de munca sau furie extrema). Simptomele sunt similare unui atac de cord, incluzand durere in piept si probleme de respiratie. Cei care sunt singuri de Ziua Indragostitilor sau au iesit de putin timp dintr-o relatie pot suferi de “inima franta”. Vestea buna este ca sindromul dispare in timp si nu are consecinte pe termen lung.

Cu toate acestea, Valentine’s Day sau Dragobetele ne ofera oportunitatea de a ne exprima afectiunea si dragostea. Comunicarea sentimentelor noastre pozitive pentru ceilalti,  prin cuvinte sau actiuni, ne ofera o gama larga de beneficii pentru sanatate ( nivel mai scazut al colesterolului, tensiune arteriala mai scazuta, un sistem imunitar mai puternic, dar si sentimente de fericire, implinire, bucurie, multumire). Ne putem exprima afectiunea si dragostea in multe moduri: spunem un simplu “Te iubesc”, scriem o scrisoare, mesaj, email, oferim o imbratisare, un sarut, ne tinem de mana, ne “cuibarim” in bratele persoanei iubite sau facem ceva frumos care sa arate ca ne pasa de el/ea.

In concluzie, cine ne face bine: Valentine’s Day sau faptul ca iubim si ne exprimam iubirea?

Psiholog   Ana Moldovan

Surse: Morse, K., Neuberg, S. (2004): Examining the instigating and catalytic effects of Valoentine’s Day, Personal Relationships

 

 

Psiholog Cluj
Str. Eroilor Nr. 34 Cluj NapocaRO400129 Romania 
 • 0748572834

Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *